Din prima zi a anului viitor, poţi deveni voluntar în Armată

Cetăţenii care doresc să devină rezerviști voluntari în cadrul Armatei îşi pot îndeplini dorinţa începând din prima zi a anului viitor. Aceştia trebuie să îndeplinească cerințele impuse de o nouă lege, care a fost publicată în urmă cu câteva zile, în Monitorul Oficial. Actul normativ a fost promulgat de Președintele României la începutul săptămânii trecute. Față de prevederile ce erau aplicabile prin legea în vigoare în prezent, se va modifica vârsta până la care o persoană se poate înscrie ca voluntar și perioada de timp pentru care va fi semnat primul contract între voluntar și Ministerul Apărării Naționale (MApN). Legea privind Statutul rezerviștilor voluntari intră în vigoare din 1 ianuarie 2017, denumirile de soldat și gradat rezervist profesionist vor fi înlocuite cu titlul de rezervist voluntar. Pentru a putea să se înscrie în structura acestui tip de personal al MApN, doritorii vor semna un contract individual pe durată determinată.

Legea publicată recent în Monitorul Oficial prevede că primul contract semnat între o persoană care dorește să devină rezervist voluntar și MApN se va semna pe o perioadă de patru ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum trei ani. În prezent, durata primului contract este de cinci ani, iar acesta se poate prelungi prin contracte succesive cu durata de la doi la trei ani. Noua lege prevede că rezerviștii voluntari vor fi asigurați și declarați în continuare în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și în sistemul asigurărilor de șomaj pentru perioadele în care participă la instruire și la îndeplinirea misiunilor pe care le primesc. Contribuțiile datorate de angajat și angajator se vor reține și vira de către unitățile militare plătitoare de venituri salariale din MApN.

Asiguraţi în sistemul de pensii, rezerviştii voluntari vor putea primi şi recompense

Rezerviştii voluntari, în perioadele în care vor executa instruirea şi nu vor participa la misiuni în unităţile în ale căror planuri sunt încadraţi, vor beneficia de o indemnizaţie lunară egală cu 10 la sută din solda lunară corespunzătoare funcţiei pe care vor fi încadrați. Recompensele pe care le primeşte personalul militar în activitate vor putea fi primite și de rezerviștii voluntari. Ei vor putea fi decorați şi vor putea primi distincții militare. „Pentru servicii excepționale aduse statului și poporului român, pentru acte de eroism săvârşite pe durata îndeplinirii îndatoririlor militare ori pentru merite deosebite în activitate, rezerviștilor voluntari li se pot acorda recompense similare personalului militar în activitate, inclusiv decorații și distincții militare.”

 

 

 

 

 

Leave a Comment