La unii e posibil: Staţie de epurare, canalizare, poduri şi drumuri noi la Valcău de Jos

Există comune în Sălaj unde consilierii şi edilii vorbesc ceva mai puţin şi fac mai mult. Proiecte întocmite corespunzător, gândite şi puse în aplicare în funcţie de necesităţile reale ale oamenilor şi nu după cum cred doi sau trei reprezentanţi ai primăriei, în funcţie de alte interese decât cele ale cetăţenilor.

Sunt proiecte la care, teoretic, orice primar sau consiliu local ar putea avea acces. Cu condiţia ca toate aceste lucruri să fie făcute împreună cu oamenii, prin consultarea lor, prin prezenţa consecventă în teren, în casele localnicilor, şi printr-o atitudine faţă de cei care te-au ales în fruntea lor, bazată pe respect şi înţelegere.   

Comuna Valcău de Jos şi satele aparţinătoare derulează prin Primăria şi Consiliul Local mai multe proiecte pe care locuitorii comunei şi satelor le aşteptau de mult timp. Reţeaua de canalizare în localităţile Valcău de Jos, Valcău de Sus şi Subcetate şi staţia de epurare în localitatea Valcău de Jos reprezintă investiţii de care localnicii urmează să se bucure în scurt timp, aceste proiecte fiind în plină derulare. Valoarea proiectul este considerabilă – 6.900.000 lei, proiectul fiind finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, din această sumă Primăria contribuind cu 1.000.000 lei. Prin acest proiect se vor realiza 22 kilometri de reţea de canalizare, 19 staţii de pompare şi o staţie modulară de epurare, construită după ultimele standarde în domeniu. Potrivit reprezentanţilor Primăriei din Valcău, lucrările se vor finaliza la sfârşitul anului viitor. Racordurile gospodăriilor la reţea nu fac parte din acest proiect de finanţare, însă Primăria va depune în cursul anului viitor un alt proiect de finanţare care va cuprinde şi acest aspect, la fel de important ca şi cel principal.

Localnicii decid proiectele

Primarul comunei, Ioan Roşan, ne-a declarat că aceste proiecte sunt în plină desfăşurare, evitând să vorbească despre “promisiuni şi proiecte existente doar pe hârtii şi mai mult despre ceea ce se poate constata la faţa locului. Sunt în desfăşurare lucrările de modernizare, extindere şi dotare a căminului cultural din Valcău de Jos, valoarea lucrărilor fiind de 1.100.000 de lei, bani primiţi prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) la care se adaugă 250.000 lei cofinanţarea Primăriei comunei. “Prin acest proiect se va constui un cămin nou, cu o sală de 600 metri pătraţi, grupuri sanitare moderne, sistem pentru stingerea incendiilor conform normativelor în vigoare, sistem centralizat de încălzire, parcare. Căminul va fi dotat cu mobilier modern şi echipament tehnic specific. Mai mult de jumătate din proiect este finalizat în acest moment”, a declarat edilul din Valcău de Jos.

Din proiectele Primăriei mai fac parte reabilitarea drumului comunal DC 89A Valcău de Sus – Preoteasa, pe o distanţă de 4,5 kilometri, cu o valoare a investiţiei de 1.400.00 lei, proiect finanţat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi primărie. În prima etapă a fost asfaltat 1 kilometru de drum, costurile fiind suportate în toatalitate din bugetul local, iar pentru etapa a doua, de asemenea finalizată, de 4,5 kilometri, primăria a primit prima tranşă de 350.000 de lei, ultima tranşă urmând să sosească în cursul acestei luni. Reabilitarea drumului comunal DC 88 Lazuri – Preoteasa, pe o distanţă de trei kilometri şi o valoarea a investiţiei 1.130.000 lei este o alt[ investi’ie a comunei, fiind finalizată asfaltarea acestui drum, care are acum o lăţime de patru metri şi pe care se poate circula în condiţii decente.

 Poduri peste Barcău

Din planurile primăriei, puse deja la punct şi care aşteaptă finanţarea pentru anul viitor, face parte şi proiectul de reabilitare a podului peste râul Barcău în localitatea Valcău de Sus kilometrul 1+800 valoarea investiţiei fiind de 450.000 lei, şi a podului în localitatea Valcău de Sus, km 2+300, cu o valoare a investiţiei 450.000 lei. În prezent, spun reprezentanţii primăriei din comună, pentru cele două investiţii s-a întocmit proiectul tehnic ce va fi suportat de bugetul local şi care va fi depus la CNI până la sfârşitul anului, în vedere licitării şi a executării lucrărilor.

Aceste poduri, distruse de inundaţiile din anii trecuţi, sunt extrem de necesare localnicilor şi vor asigura accesul către zeci de gospodării, şcoala şi grădiniţa din Valcău de Sus. Lucrările se vor finanţa prin CNI iar banii vor fi primiţi din fondurile speciale destinate lucrărilor de maximă urgenţă în urma inundaţiilor şi calamităţilor de care nici această comună nu a scăpat.

 

26 Thoughts to “La unii e posibil: Staţie de epurare, canalizare, poduri şi drumuri noi la Valcău de Jos”

  1. Anonim

    Asta e reclama electorala, ar trebui sa luati amenda pentru ca nu ati pus (P) in partea de jos. Evident, nu ati vorbit cu niciun cetatean din Valcau, decat cu primarul si eventual cu Bode Lucian. Asta nu e jurnalism.

  2. Angela Oros

    Sunt proiecte incepute cu mult inainte sa fie campanie electorala, iar daca sunt lucruri bune de ce sa nu fie mentionate? pentru noi cei care asteptam aceasta canalizare de ani, ne intereseaza rezultatul! Sunt liberi sa isi prezinte realizarile si proiectele toti primarii, inclusiv cei din PSD, daca ati comentat in aceasta nota subtila. Felicitari primarului din Valcau. Nu degeaba l-au ales oamenii de atatea ori.

  3. Anonim

    era musai sasi faca publicitate amu inainte de campanie, ca Lucian Bode a luat la primu mandat 80% din voturile valcauanilor, apoi vreo 50 si ceva%, amu cat a lua? dupa cum povestesc ei Valcau infloreste dara pe ei ii mai voteaza doar 35% pa primar si poate 40% padeputat.

    1. DANIEL

      PENTRU INVIDIOSII PNL IA 54%, FELICITARI.

  4. Anonim

    doamna Oros daca era turu 2 de alegeri pierdea cu mult. da afost smecher si sa aliat cu PSD. lau votat tig///anii ca ia amenintat. au fost oameni care duc lemne ilegal pa aceia ia impiedicat sa voteze. el personal. apoi are amre ajutor cu viorel padurar cuscru lu depuattu Bode care da lemne pe baza de voturi.

  5. pt anomin prost informat

    tiganii din Valcau de Jos au votat cu PSD 90% de fiecare data la alegerile locale. in Valcau de Sus unde sunt tiganii e singura localitate unde a pierdut Rosan Ioan, fiind chiar pe locul III si interesant PSD a castigat detasat in satul unde acestia voteaza
    ce parere aveti?

  6. pt anomin

    nu spune ca a fost smecher a fost strateg si inteligent pundu-si oponentii in opozitie, de alianta nu poate fi vorba pentru ca nu a fost turu 2 iar cel de la PSd cat a putu l-a denigrat, desigur dorind sa faca schimbarea mult dorita, doar de PSD.

  7. din Valcau

    felicitari pentru proiecte, nu baga in seama invidiosii, si inca ceva, noi tot cu Bode votam indiferent de partid, doar e din Valcau.

  8. Anonim

    Astia car comentati aici sinteti angajati ai Primariei Valcau. Ca nu lucrati nimic numa campanie electorala.

  9. Anonim

    Spuneti la primar ca votam cu cine vrea el numa sa dea drumu la apa ca nu avem apa de dimineata de la 8

  10. Anonim

    ce conteaza ce primar e, carei formatiuni apartine, asta ne doare pe noi cetatenii? Bravo lui! Nu e nicio lauda, proiectele sunt chiar multe si toate importante, de ce sa nu il apreciem cand asa este. Alo, PSD, care te invinetesti de ciuda cand altii au rezultate, mana pe lopata si la munca, comune intregi administrate de pesedisti se zbat in saracie, niciun proiect, nicio strada nicio canalizare. E greu cand cititi de altii si f usor sa le comentati munca si eforturile.. felicitari si la mai mare, domnule primar si BRAVO oamenilor care l-au reales.

  11. Anonim

    la voi in comuna primaru da apa???????
    ce prostie, nu e de vina primaru cand nu rodesc pomii sa va pleaca nevestele de acasa????????????

  12. Vreau bine!

    Pacat ca sunt atea laude doar in momentul cand au nevoie de voturile oamenilor! Si fara suparare, sa fim realisti era si cazul sa se faca ceva la noi in comuna, timp de 3 mandate nu ni s-a facut aproape nimic! Plus ca, daca te uiti la sumele care au costat lucrarile, si mergi in teren
    e vizibila diferenta! Nu am treabă cu nimeni din prezenta conducere, doar mi-aş dori sa nu mai fie atata invidie si rautate, si sa se puna deacord intre ei si sa facă pe cat posibil tot ce este nevoie, sa nu beneficieze doar anumite persoane!

  13. Anonim

    pt tine reabilitare camin cultural Valcau de Sus -2005, piestruire drum Valcau de Sus – Preoteasa 4,5 km prin FRDS -2005, pietruire cu tratament bituminos, dum comuna Valcau de Jos- Subcetate 5,o km prin P.R.R.2006. pietruire drumuri comunale cu tratament bituminos 1,5 km in Lazuri si 1 km in Valcau de Jos prin P.D.R. – 2006, reabilitare drum comuna Valcau de Jos – Marin 4 km – 2009, aduciune de apa in trei localitati si statie de pompare si tratare, 2006, asfaltare drum comunal Valcau de Jos – Subcetate, 5km, Sala de sport cu 150 locuri in tribune -2010, pietruire ulita Cerat 1,5 km din fonduri europene – 2010, extindere, dotare si modernizare scoala Valcau de Jos, extindere dotare si modernizare scoala Valcau de Sus – 2009 -2011, reabilitare gradinita Valcau de Sus – 2012, reabilitare gradinita Valcau de Jos – 2015, construire si dotare camin cultural in Preoteasa prin fonduri europene – 2012, construire pod in localitatea Preoteasa -2015, centru de marketing turistic din fonduri europene – 2013, reabilitare pod in localtaea sucetate – 2010, 260 DE FAMILII DIN COMUNA VALCAU AU ACCESAT FONDURI EUROPENE PE DIFERITE MASURI DIN PNDR si multe alte lucrari de anvergura mai mica sunt NIMIC????????/

  14. Vreau bine!

    In 12 ani se puteau face mult mai multe! Cateva din lucrarile de mai sus au fost facute in campanie electorala, si de mantuiala!( treaba cu pietruirea drumurilor) oare cat au costat acele lucrari? ?? La Marin de ce nu se face asfalt? Oare ulița la cerat a fost mai importanta ca si alte lucrari? (Sigur acolo sunt voturi)?
    Podul in localitatea Preoteasa din ce fonduri este, ati uitat să specificați! Sper si imi dores ca de cate ori aveti ocazia sa faceti ceva si sa va implicati cat de mult, altfel noi cetățeni vă vom aduce numai vorbe de laudă, si vă vom susține! Mult succes! ?

  15. Anonim

    BANI PUBLICI ARUNCATI !!1 POATE DUPA 2025 CANALIZAREA VA FUNCTIONA PE CIND BODE SE VA CACA IN SISTEM

  16. Anonim

    No primarule mai comenteaza ca tio iei pete boot.

  17. Anonim

    Caminul cultural din Valcau de sus nu are kaka.toare, se pi.sa oamenii prin santuri, ati aruncat banii pe mesed e3 ori mai scumpe, Drumu la Subcetate lati facut ca sa aiba deputatu Bode drum pana acasa, drumu catre Marin si in ziua de azi e plin de gropi si ati aruncat bani pe reparatie , ultima oara anul asta, Gradinita din Valcau de Jos ati reparato unma pa dinafara in campania electorala, dupa ce atiavut inspectie si era sa va anendeze de la Inspectorat, la interior e tot vai si amar, Centru de marcheting turistic foloseste doar la primar sa faca chefuri cu invitatii lui si a lu Prunean. Iara familile care au luat fonduri europene a facut prin APIA tu doar ai stampilat ce erai obligast sa faci.

  18. Anonim

    Mda reabilitare camin Valcau de Sus care nu are nici macar un wc si nu corespunde pt a obtine o autorizatie I.S.U…apropo la momentul de fata nu avem nici un camin cultural autorizat in comuna Valcau!
    Drumul Valcau de Jos-Marin s’a pietruit de o gramada de ori, cu banii respectivi sigur era asfaltat acum cu santuri betonate si tot ce trebuie.
    Apa care era necesara intradevar, nu este potabila din pacate, partea cea mai dureroasa este ca o platim mai scump ca si la oras pe cand se putea face o aductiune de apa de la Preuteasa si montata acolo statia de tratare daca tot ne’a inzestrat Dumnezeu cu izvoare si apa potabila.
    Poduri „reabilitate” foarte bine ca s’au reabilitat dar nu asa de mantuiala cu bani multi sa nu tina nici macar 2ani, poate domnul primar nu a trecut demult pe podul din Subcetate la care ia apa digurile prost facute….
    Domnii reporteri de la MAGAZIN SALAJEAN va rog sa veniti in comuna sa vedeti drumurile impracticabile podurile si toate laudele facute de edilii comunei noastre si face’ti un reportaj asa cum trebuie cu cele facute si nefacute sau facute aiurea in comuna Valcau.nu dezinformati populatia.

  19. dary

    Dar din ai cui bani a-ti facut toate aceste binefaceri parea mea e ca tot din banii contribuabililor asa ca mai lasati-o moale ca a-ti facut ca doar nu a-ti pus voi banii si pana la urma nu santeti grof ci un angajat al primariei

  20. \Rosan

    la 4 mandate chiar nu mi pasa de carcotasi, daca vreun cetaten din comuna Valcau de Jos doreste vreo explicatie cu privire la chletuierea banului public, cu resprect il astept la primarie sa i dau explicatii pentru cheltuirea banului public pana la ultimul leu, dar sa nu uitati un singur lucru, la toate proiectele din comuna Valcau de Jos in ultimii 12 ani mi-a fost paterener Lucian Bode, fie din postura de consilier judetean (aductiune de apa in comuna) fie din postura de deputat (sala de spot, dumuri, scoli, etc.) sau ministru.

  21. \Rosan

    nici un alt partid sau formatine politica nu m-a ajuat nici macar cu un leu, la vreu proiect in cei 12 ani de manadat, Lucian Bode este sigurul om ca m-a intrebat de fiecarte data cum putem ajuta comuna Valcau, ce datorii mai are comuna, restul nimic, cine nu crede sa vina la primarie sa i demonstez. respect Lucian Bode oriunde te ai afla. Rosan

  22. Anonim

    ce ne poti spune despre casa cunparata pe sora ta. ori de locu de casa pe care a vrut sa cunpere Primaria da alai cunparat tu. daca isi da drumu la gura Ciresu din Cizeru cu buldo si povesteste de banii luati de tine si Lucian Bode?

  23. Anonim

    ”nu-mi pasa de carcotasi” aroganta maxima. asta este peneleul?

  24. Enikö

    rau ca ati facut, rau daca nu faceati! cainiilatra caravana trece. succes dle primar

  25. Anonim

    domprimar lunaviitoare dati 10 lei in plus la salar la Eniko

Leave a Comment