Lansarea volumului de versuri “Limita Umbrei”scris de Silvia Bodea Sălăjan, eveniment ce a avut loc marţi, 29 noiembrie, la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, s-a bucurat de prezenţa unor reprezentanţi de seamă ai vieţii universitare şi culturale din ţară, prin participarea profesorului universitar Vasile Voia din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca, Constantin Cubleşan, scriitor polivalent, critic literar şi dramaturg, precum şi a editorului – Ion Cocora, poet şi cronicar dramatic, directorul editurii Palimprest, sub egida căreia a avut loc lansarea volumului de versuri semnate de Silvia Bodea Sălăjan. Prezentă la lansare şi cea care a deschis evenimentul a fost şi prietena de suflet a autoarei, Aurica Grec. Ion Cocora a spus, în deschiderea evenimentului, că poezia Silviei Bodea << se simte >>, aceasta fiind poate una din marile calităţi ale unei poezii. „Uşor romantică, dramatică, melancolică, exprimând regrete şi neîmpliniri dar şi dorinţele cele mai pure ale sufletului, poezia Silviei Bodea Sălăjan este, dincolo de nostalgie, o poezie a credinţei. Am citit, în ultima vreme, extrem de puţine poezii cu tematică religioasă, atât de sincere, cu un mesaj atât de puternic”, a spus Ion Cocora despre volumul de versuri „Limita Umbrei”.
Prof univ. Vasile Voia: „Silvia Bodea Sălăjan, o maestră a metaforei”
Profesorul Vasile Voia, personalitate marcantă a vieţii universitare şi culturale din Transilvania, a elogiat, la rândul său, creaţia Silviei Bodea Sălăjan. Venit de la Cluj special pentru acest eveniment, profesorul de la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş Bolyai (UBB) din Cluj, a vorbit, cu vădită emoţie, despre eveniment şi motivul care au făcut posibilă această întâlnire, la Zalău, volumul de versuri lansat de Silvia Bodea. “Zece culegeri de versuri nu reprezintă un lucru puţin pentru imaginea şi prestigiul unui poet. În volumele Silviei Bodea Sălăjan întâlnim o multitudine de metafore, alese cu o sensibilitate şi un talent aparte, calităţi care pun în lumină autenticitatea creaţiei sale”, a spus reputatul profesor universitar. Constantin Cubleşan, unul dintre marii dramaturgi contemporani, scriitor, critic şi istoric literar, a apreciat, de asemenea, talentul şi dăruirea cu care Silvia Bodea îşi aşterne în vers nu doar gândurile, ci şi trăirile. Acesta a remarcat talentul şi timbrul poetic aparte al profesoarei sălăjene, şi a îndemnat asistenţa, cât şi pe cei care vor avea posibilitatea să citească acest nou volum de versuri, la o lectură cu inima deschisă, aşa cum fiecare poezie din „Limita Umbre” a fost mai întâi trăită, şi mai apoi, aşezată pe hârtie.
Poveşti, scrieri de suflet şi poezii sunt strânse în peste zece volume ce poartă semnătura Silviei Bodea Sălăjan
Silvia Bodea-Sălăjan, profesor de limba şi literatura română, poet, prozatoar şi publicist, a debutat în universul poeziei versuri la 16 ani, în ziarul “Năzuiţa”. Absolventă a Facultăţii de Filologie a UBB, Silvia Bodea Sălăjan s-a născut în localitatea Răstolţu-Deşert, comuna Agrij, judeţul Sălaj. A fost profesoară de limba şi literatura română la Grupul Şcolar „Voievod Gelu” şi la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău, iar în prezent predă la Liceul Reformat „Wesselenyi”, Zalău. Este autoarea volumelor de versuri: În căutarea Graalului (Ed. Silvania, Zalău, 2002); Talanţi risipiţi (Ed. Silvania, Zalău, 2006); Chivot jefuit (Ed. Silvania, Zalău, 2008); Suburbiile şarpelui (Ed. Palimpsest, Bucureşti, 2011); Primejdia mărturisirii (Ed. Palimpsest, 2013), Pelerin la poarta cerului (Ed. Caiete Silvane, Zalău, 2014); alte volume publicate: Poveşti din lumea lui Tudor (Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2009); Satul Răstolţu-Deşert – metafora unei iubiri. Monografie (Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca 2009). Lansarea volumului Limita Umbrei a făct parte dintr-o serie de evenimente literare şi culturale intitulate „Studenţi în spaţiul spiritual al Sălajului”, un proiect derulat de filiala Zalău a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad şi finanţat prin Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.
Felicitări,Silvia! Toata admiratia. In plus, aceste rânduri sunt la fel de frumoase ca si motivul lor!
Mulțumesc mult!