Mirel Matyas
Comunitatea maghiară a orașului Jibou, a fost în aceste zile în sărbătoare. Au marcat prima ediție a Zilelor Culturale Maghiare, printr-o serie de evenimente care au avut ca obiectiv conectarea generațiilor actuale cu trecutul de seamă al acestei comunități. Concursul de recitare Vörösmarty, masa rotundă pe teme educaționale, seminarul științific, expozițiile de fotografie și spectacolul artistic, toate aceste activtăți au contribuit la reușita evenimentului.
Zilele Culturale Maghiare din Jibou au avut loc în perioada 18-19 noiembrie 2016 în sala festivă a Grădinii Botanice ”Vasile Fati” și la Casa de Cultură din localitate fiind organizate de către Asociația Wesselényi Jibou – 2000.
Ziua de vineri, 18 noiembrie 2016, a fost dedicată activităților educative. În sala festivă a Grădinii Botanice Jibou a fost organizată etapa județeană a concursului de recitare Vörösmarty. După premierea câștigătorilor a urmat o masă rotundă pe teme educaționale.
A doua zi, sâmbătă, 19 noiembrie 2016, sala festivă a Grădinii Botanice ”Vasile Fati” a fost gazda unui simpozion științific la care au participat profesori și oameni de cultură. Au susținut lucrări dr. Czégényi László – ”Firimituri de cultură populară”, dr. Molnár János – ”Costume populare și lucru manual tradițional”, prof. László László – ”Familia Wesselényi din Jibou” și prof. Györfi-Deák György – ”Industrializarea Jiboului”.
Tot la Grădina Botanică ”Vasile Fati” au fost expuse fotografii realizate de către elevii de la secția maghiară a Liceului tehnologic ”Octavian Goga” din Jibou. Expoziția a avut ca tematică locurile legate de familia Wesselényi – cea care a avut o puternică influență asupra dezvoltării localității. Este suficient dacă-l amintim pe baronul Wesselényi Miklós jr. (1796 – 1850) liderul opoziției maghiare reformatoare, de la a cărei naștere se împlinesc în acest an 220 de ani. În fotografiile elevilor, coordonați de prof. Csatlós Sándor, sunt surprinse castelul Wesselényi, statuile baronului din Jibou și Zalău, alte locuri ce sunt legate de această familie nobiliară.
O altă expoziție de fotografie, de data aceasta conținând fotografii de epocă, a fost vernisată în foaierul Casei de Cultură din Jibou. Au fost expuse 35 de tablouri conținând cele mai reprezentative fotografii care surprind Jiboul de altădată. Alături de clădiri reprezentative, de imagini urbane se află și fotografii în care apar membri ai comunității maghiare surprinși în diferite ipostaze (la nuntă, în costume populare, ansamblul de teatru, echipa de fotbal).
Expoziția a fost vernisată în prezența primarului orașului Jibou, domnul Dan Ghiurco dar și a reprezentanților comunității maghiare din județ. Astfel au fost prezenți domnul deputat Seres Dénes, domnul senator Vegh Alexandru și domnul Szilágyi Robert – vicepreședinte al Consiliului Județean Sălaj.
În deschidere, domnul Csatlós Sándor, director adjunct al Liceului Tehnologic ”Octavian Goga” a precizat: ”Fotografiile rememorează trecutul, îl fac accesibil, îl reînvie. Ne duc înapoi într-un mod imaginar în Jiboul străbunilor noștri, ai bunicilor sau chiar al tinereții nostre proprii. Suntem astăzi aici pentru a evoca locuri și oameni de altădată. În demersul nostru am avut norocul de a avea o colecție bogată de fotografii. A fost dificil demersul de selecta o parte dintre acestea.”
Primarul oraşului Jibou a mulţumit pentru invitaţie, considerând că activitățile desfășurate sub egida Zilelor Culturii Maghiare sunt o punte între oameni. A promis sprijin și pentru edițiile următoare.
A vorbit și domnul deputat Seres Dénes care s-a declarat mulțumit de activităţile desfăşurate la Jibou cu ocazia primei ediţii a Zilelor Culturale Maghiare. Seres Dénes: ” Aceste fotografii demonstrează valorile pe care comunitatea nostră le-a construit în trecut, valori pe care noi suntem obligați să le ducem mai departe. Sper că ceea ce s-a început acum să devină o tradiție.”
Seres Denes nu este senator!
Excelent articol! Frumoase poze. Doua completari: cu prilejul sesiunii stiintifice, domnul prof. univ. Molnar Janos a expus si o serie de piese din colectia de etnografie. Iar jibouancele au servit participantii cu ”bulgari de zapada”, o prajitura traditionala.
A sustinut lucrare Dr. Czégényi Dóra !