Furturi de şi din auto, în municipiul Zalău şi în judeţul Sălaj
Furturile de şi din autoturisme reprezintă o problemă cu care poliţiştii din toată ţara se confruntă tot mai acut. Atunci când maşinile nu dispar cu totul, dispar anvelopele, oglinzile retrovizoare, farurile, bateriile, bunurile din interior. La nivelul ţării, anul trecut au fost furate peste 1.500 de autoturisme, din care peste 500 sunt model de producţie autohtonă. Din acest punct de vedere, deşi judeţul nostru este catalogat ca fiind “patria înmatriculărilor”, conform statisticii I.P.J. Sălaj, hoţii de maşini nu par să se afle sub o “stea” prea norocoasă.
În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2016, în municipiul Zalău au fost sesizate opt furturi de autoturisme, iar dintre acestea, şapte au fost furturi în scop de folosinţă. În toate cazurile, poliţiştii au identificat autorii, iar autoturismele au fost recuperate şi restituite proprietarilor.
Referitor la furturile din autoturisme, în perioada de referinţă, în municipiul Zalău, au fost sesizate 48 de fapte, în 36 de cazuri, autorii fiind identificaţi. Patru fapte de acest gen au fost sesizate şi la Poliţia Oraşului Jibou, autorii fiind identificaţi în toate cazurile.
De asemenea, la nivelul I.P.J. Sălaj au fost sesizate, în total, 19 furturi de auto (12 au fost furturi în scop de folosinţă) şi 90 de furturi din auto, în peste 85 la sută din cazuri autorii fiind identificaţi. Multe infracțiuni de furt din autovehicule sunt comise sub impulsul momentului, hoții profitând de neatenţia proprietarilor care au lăsat un geam deschis sau bunuri de valoare la vedere, în autoturisme.
Neglijenţa noastră – invitaţie la furt pentru hoţi
Pentru reducerea la minimum a riscurilor de a fi lăsaţi fără bunurile din autoturism, polițiștii sălăjeni fac câteva recomandări: nu lăsaţi în autoturism, la vedere, aparate GPS, telefoane mobile, tablete, laptopuri, genţi sau alte bunuri de valoare. Fiind vizibile, acestea se transformă în adevărate tentaţii pentru hoţi, chiar şi pe timp de zi, reprezentând o provocare de nerefuzat pentru aceştia; pe timpul nopţii, încercaţi să parcaţi autoturismul în locuri iluminate sau pe artere principale, în locurile permise. Nu lăsaţi autoturismul descuiat, chiar dacă îl părăsiţi doar pentru câteva momente: hoţii pot profita de fiecare clipă de neglijenţă în ceea ce priveşte siguranţa autoturismului dumneavoastră.
Recomandări pentru prevenirea furturilor de autoturisme
La coborârea din autoturism, scoateţi cheia din contact, chiar daca veţi lipsi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autoturism cu cheile lăsate în contact este cea mai simplă operaţiune şi durează doar câteva secunde. Dacă obişnuiţi să parcaţi autoturismul în curte sau garaj, nu lăsaţi cheile în contact atunci când coborâţi pentru deschiderea porţilor. Certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate ale autoturismului nu trebuie păstrate în interiorul maşinii. Parcaţi autoturismul astfel încât să fie vizibil din locuinţa dumneavoastră şi pe cât posibil în locuri iluminate şi cât mai circulate. În situaţia în care aţi devenit victima unui furt de auto, iar autorii v-au contactat cu propunerea de a plăti o sumă de bani în schimbul recuperării, nu vă angajaţi în acest schimb pe cont propriu. Contactaţi de urgenţă Poliţia pentru a nu rămâne, aşa cum s-a întâmplat d emulte ori, şi fără autoturism şi fără suma de bani solicitată.