Producţia de miere înregistrată în 2016 la nivelul judeţului Sălaj a fost cea mai slabă din ultimele două decenii, în condiţiile în care a reprezentat abia 20 la sută din cea oţinută în anii anteriori, se plâng apicultorii sălăjeni.
Aceştia s-au întâlnit joi, 10 noiembrie, la Consiliul Judeţean Sălaj, pentru a discuta problemele şi provocările actuale ale apiculturii, la eveniment fiind invitaţi şi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu, precum Direcţia Agricolă sau Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Crescătorii de albine au pus producţia slabă pe seama sezonului compromis la salcâm. „Între speciile florale cu ce mai mare producţie salcâmul. Dacă salcâmul este calamitat, chiar dacă celelalte specii îşi aduc aportul, producţie este slabă. Mai întâi, mierea de salcâm este două-trei ori superioară calitativ celorlalte sorturi, iar mai apoi ca preţ, cea de salcâm se vinde cu 20 de lei kilogramul, la achiziţie, altă miere are preţul de 8-10 lei pe kilogram. Salcâmul a fost calamitat complet. S-a obţinut sub 20% faţă de producţia normală. Asta vorbind de mierea naturală, nu cea din hidrolizat. Eu fac apicultură din copilărie şi acum am 57 de ani. Făceam anual 5-7 extracţii de miere, dintre care două la salcâm. Anul acesta am scos doar câteva găleţi de miere, pentru consumul propriu. Singurii care mai au ceva miere sunt cei care fac pastoral, de la rapiţă la floarea soarelui”, a declarat Radu Mălan, preşedintele Asociaţiei Stuparii Sălăjeni.
În Sălaj există, oficial, circa 48.000 de familii de albine, însă Radu Mălan susţine că numărul real al acestora este de doar circa 25.000.
Tu faci miere ma? Tu faci miere falsa mă o dai in zalau la piata la samsari că și palinca care o faci in căldarea in care fierbi caprele moarte. Rușine mă coruptule nu am cuvinte cum sa te denumesc sper sa sesizeze organele de stat ce faci tu mă …… Ăla mă care crești animalele în pădure și pe pământurile oamenilor mă? Tu ăla care ești un fals care umbli cu toate murdăriile și încă mai ieși în fața tv mă? Du-te mă din Satu ăla mă.