Dezbaterea publică a proiectului prin care Primăria Zalău doreşte extinderea cimitirului din municipiu nu s-a lăsat cu scandal, participanţii la dezbatere înţelegând, în cea mai mare parte, necesitatea acestui proiect şi încercând să colaboreze cu autorităţile. Viceprimarul Nicolae Fazakas, cel care a fost desemnat de primarul Ionel Ciunt să preia această problemă sensibilă, a explicat, împreună cu proiectantul arhitect Corneliu Zebacinschi, celor veniţi la dezbatere ce se doreşte prin acest proiect, care sunt suprafeţele care intră în discuţie şi ce posibilităţi sunt pentru ca cei care au proprietăţi pe terenul – parte din plan să primească un răspuns dar şi o ofertă mulţumitoare.
Prin realizarea acestui PUZ se urmărește extinderea cimitirului municipal pe terenuri proprietăţi private, în suprafaţă de 1,87 hectare și o zonă de protecție de 5,26 hectare (proprietăţi private şi publice), situate în intravilanul Municipiului Zalău, în imediata vecinătate a cimitirului municipal existent, în partea sudică a acestuia, înspre Strada Ştefan cel Mare. Prin extinderea cimitirului va fi în mod automat extinsă şi zona de protecţie (zona verde) care, potrivit noii legislaţii, a crescut de la 50 de metri la 100 de metri lăţime. Practic, pe această zonă nu este permisă ridicarea de construcţii, aceasta fiind o zonă care să asigure o protecţie, inclusiv vizuală, până la gardul cimitirului. Proprietarii terenurilor care intră în acest proiect vor negocia cu Primăria vânzarea acestor terenuri, aceştia fiind, în principiu, de acord cu vânzarea însă cel mai probabil, discuţiile se vor încinge atunci când Primăria va face ofertele de preţ.
Extinderea cimitirului nu va fi însă o soluţie de durată, cimitirul existent, în care nu mai există niciun loc disponibil, va fi suplimentat cu 1.700 locuri. Vor fi construite alei pietonale de acces pe noua zonă şi două intrări, una dinspre strada Ştefan Cel Mare şi cealaltă dinspre strada Petru Rareş. Aceste intrări vor fi concepute exclusiv pentru acces pietonal şi nu pentru accesul cu cortegiul funerar. Zona va fi dotată cu locuri speciale pentru depozitarea gunoiului, cu apă curentă iar în jurul ei va fi plantată o perdea de copaci. Au fost şi nemulţumiri, câţiva locuitori fiind în imposibilitatea de a mai putea utiliza suprafeţele pe care le au în apropierea cimitirului (inclusiv pe laturile vechiului cimitir) din cauza zonei de protecţie pe care se situează terenul lor şi pe care aceştia nu pot construi nimic.
Oamenii au rugat autorităţile să găsească o soluţie şi în privinţa lor, având în vedere că prin noua lege zona d eprotecţie a pătruns pe terenul lor, acesta fiind micşorat, practic, cu încă 50 de metri. Primăria trebuie să găsească o soluţie în viitor, un teren prin care ulterior municipiul să poată avea un cimitir nou. Proiectul dezbătut anul trecut, cu posibilitatea construirii unui cimitir nou în zona Dealul Morii, a fost sortit eşecului, locuitorii acestei zone fiind indignaţi de perspectiva unor “peisaje” care să includă gropi, cripte şi înmormântări, în imediata lor vecinătate. Până la urmă, cimitirul nu reprezintă exclusiv problema Primăriei, ci una care ne priveşte pe toţi, chiar dacă subiectul în sine nu este unul uşor de abordat şi susţinut iar ideea de cimitir nu este un lucru care să facă plăcere cuiva.