* autoritatile sanitare salajene nu recomanda efectuarea testului Screen Flu, care se gaseste si in farmaciile din judet
Pe piata farmaceutica din Salaj a aparut testul pentru depistarea gripei, printre care si gripa provocata de virusul AH1N1. Testul se numeste Screen Flu si este comercializat doar in lantul de farmacii Dona.
Acesta costa 49 de lei si functioneaza pe baza prelevarii secretiilor nazale. Kiturile pentru Screen Flu trebuie pastrate la o temperatura intre 4 si 30 grade Celsius. In kit se mai gaseste, pe langa test, un tampon pentru prelevarea probelor, un tub de testare si o solutie pentru tampon de extractie.
Testul poate da anumite erori, intrucat acesta nu poate cuantifica subtipurile de gripa. Consideram ca doar testele clinice sunt cele care pot stabili un diagnostic corect. Apoi, validitatea testului este conditionata de rapiditatea cu care se face de la debutul simptomelor, deoarece, pentru a fi identificat, virusul trebuie sa fie intr-o cantitate mare, ceea ce, de regula, se intalneste in primele 3 zile de la debutul bolii, ne declara purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli.
Pe de alta parte, specialistii sustin ca, in conditiile in care testul rapid Screen Flu pentru gripa A/B este destul de precis in detectarea acestor tipuri de virusuri, totusi sunt posibile anumite erori, iar in cazul unor rezultate mai putin clare, vor fi necesare teste clinice ulterioare. De asemenea, testul nu poate cuantifica gripa de tip A sau B prezenta in proba.
Rezultatele testului deosebesc doar probele pozitive de cele negative. Ca in toate testele de diagnosticare, niciun diagnostic clinic definitiv nu ar trebui sa se bazeze pe rezultatul unui singur test, ci va trebui urmarit de catre medic, dupa evaluarea tuturor studiilor clinice si de laborator. De altfel, rezultatele sunt date prin colorarea unor benzi. Daca ambele benzi sunt colorate, atunci testul este pozitiv, iar o singura banda colorata infirma prezenta vreunui virus gripal in organism.
Cat priveste solutiile date de reprezentantii DSP Salaj in depistarea virusului AH1N1, acestea sunt cat se poate de concrete. In conditiile actuale, de pandemie, este preferabil ca populatia sa opteze pentru solutia prezentarii urgente la medicul specialist, decat sa apeleze la automedicatie, care poate sa intarzie instituirea tratamentului corespunzator cu antivirale si sa favorizeze complicatiile specifice.
Asadar, niciun diagnostic clinic definitiv nu trebuie sa se bazeze pe rezultatul unui singur test, ci va trebui urmarit de catre medic, dupa evaluarea tuturor studiilor clinice si de laborator, ne mai spune Mihai Cheseli.
Vaccinari pe banda rulanta
Cum era de asteptat, fobia fata de virusul AH1N1 i-a cuprins si pe salajeni, chiar in conditiile in care au trecut deja cateva saptamani de la semnalarea ultimului caz de gripa porcina in Salaj. Cu toate acestea, salajenii continua sa solicite vaccinul anti AH1N1 de teama ca se vor imbolnavi. Pana ieri, la cabinetul de vaccinari de la DSP, au fost imunizate aproape 1.000 de persoane, iar numarul total al salajenilor imunizati impotriva virusului amintit s-a ridicat la peste 17.000. DSP Salaj face cunoscut ca, in cursul diminetii de ieri, au mai fost distribuite medicilor vaccinatori (inclusiv cei scolari) si centrelor de vaccinare din judet alte 12.000 doze de vaccin pandemic.
De retinut ca persoanele interesate se pot adresa si centrelor infiintate in spitale, dar si medicilor de familie.
De la aparitia gripei noi, in judetul Salaj au existat 30 de suspiciuni, dintre care doar sapte au fost confirmate.