Sindicaliştii din Sănătatea sălăjeană au întrerupt lucrul, marţi dimineaţă, între orele 8 şi 10, nemulţumiţi fiind că unele categorii de personal medical nu au fost incluse în OUG 20/2016 şi OUG 43/2016 privind salarizarea.
Pe parcursul celor două ore, în spitalele din judeţul Sălaj a fost asigurată doar o treime din activitate, însă au existat secţii unde lucrul s-a desfăşurat ca de obicei, pentru a nu fi afectaţi bolnavii. “Acţiunea noastră nu este împotriva celor care au nevoie de servicii de sănătate, ci un demers prin care vrem să atragem atenţia celor care finanţează sistemul asupra problemelor cu care ne confruntăm”, ne-a declarat Chelement Hodiş, purtătorul de cuvânt al Sanitas Sălaj.
Potrivit spuselor sale, toţi bolnavii internaţi şi-au primit tratamentul, hrana şi îngrijirile, iar activitatea din secţiile Terapie Intensivă, Neonatologie, Pediatrie, Bloc Operator, din sălile de naşteri, din cele cu boli infecto-contagioase şi TBC şi cea de la Unitatea de Primire a Urgenţelor nu a fost întreruptă.
În schimb, documentelor medicale solicitate de pacienţi în ambulatoriul de specialitate au fost eliberate doar după ora 10, tot atunci fiind făcute şi programările, precum şi consultaţiile programate iniţial pentru intervalul orar 8-10.
Chelement Hodiş nu exclude ca greva generală anunţată pentru 31 octombrie să fie anulată, după ce membrii Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor au acceptat în unanimitate amendamentele sanitarilor la controversata Ordonanţă 20/2016. „Urmează votul în plen. Dacă acesta va confirma propunerea Comisiei de Sănătate, atunci lucrurile se vor rezolva şi nu vom mai ajunge la greva generală. Dacă nu, vom continua protestele”, a menţionat Hodiş.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de prevederile recentelor ordonanţe de urgenţă care reglementează salarizarea din Sănătate (OUG 20/2016 şi OUG 43/2016), despre care susţin că creează un tratament discriminatoriu între structurile profesionale. Mai precis, spun ei, lucrătorii cu studii postliceale care efectuează aceleaşi prestaţii de îngrijiri precum colegii lor cu studii superioare sunt remuneraţi cu circa 800 de lei mai puţin. Actele normative amintite discriminează şi personalul Tesa şi cel administrativ, angajaţii din creşe şi grădiniţe, precum şi lucrătorii din unităţile de asistenţă socială şi medico-sociale.