Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat documentul privind tarifele maxime în domeniul Răspunderii Civile Auto (RCA) în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2016. Tarifele de primă RCA maxime au fost determinate pe baza metodologiei adoptate de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe data de 5 octombrie, în urma unui proces de consultare publică, iar calculele respectă atât prevederile OUG 54/2016, cât şi practicile actuariale general acceptate în industria asigurărilor. Formula de calcul cuprinde frecvenţa daunelor, dauna medie, daunele IBNR – (Incurred But Not Reported – survenite dar neraportate), inflaţia daunelor şi încărcarea de siguranţă, care determină prima de risc, la care se adaugă cheltuielile de achiziţie şi administrare precum şi încărcarea de Bonus/Malus în cuantum de 15 la sută) şi cota de profit în valoare de 1 la sută. Cheltuielile de achiziţie şi administrare ale societăţilor de asigurare cuprind o cotă de 25 la sută, în care intră contribuţiile asigurătorilor la fondurile de garantare şi compensare a daunelor (FGA, Fondul pentru victimele străzii, Fondul Carte Verde) de 8 la sută, cheltuielile cu reţelele de distribuţie şi/sau intermediarii din piaţă în cuantum de 10 la sută, costul de capital care este de aproximativ 2 la sută şi cheltuieli proprii variabile – 5 la sută. Se mai adaugă o cotă fixă de cheltuieli administrative cu salarii, chirii şi alte cheltuieli în sumă de 70 lei pentru fiecare unitate de expunere, atât în cazul persoanelor fizice, cât şi al celor persoanele juridice.
Astfel, pentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone deţinut de o persoană juridică, prima maximă este de 7.540 de lei, iar în cazul autovehiculelor de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri, prima maximă de 6.600 lei. În cazul autovehiculelor cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 centimetri cubi, deţinute de persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, tariful de primă maxim rezultat este de 610 lei.
Metodologia de calcul al tarifelor maxime şi indicatorii folosiţi au făcut obiectul consultărilor cu principalii parteneri de dialog implicaţi în problematica RCA – asociaţiile patronale ale transportatorilor, precum şi societăţile de asigurări care operează pe piaţa RCA. Aceste tarife vor ajunge la Ministerul Finanţelor Publice care le va trimite Executivului în vederea aprobării.