Descifrarea de inscripţii antice, scrierea cu creioane de ceară pe tăbliţe, conservarea unei insecte ori descoperirea de vestigii au fost doar câteva dintre activităţile pe care organizatorii „Nopţii Cercetătorilor Europeni” au propus-o elevilor sâmbătă, 1 septembrie, pe platoul din faţa Prefecturii.
Manifestarea a fost ultima dintr-un şir de evenimente ce s-au desfăşurat pe parcursul unei săptămâni şi care a cuprins o serie de conferinţe şi ateliere experimentale în şcoli, vizite nocturne ghidate la Complexul Arheologic Porolissum, precum şi vizitarea depozitelor şi a laboratorului de restaurare din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJAI) Zalău.
În cadrul atelierelor interactive ce au avut loc sâmbătă, elevii au putut afla câteva dintre secretele activităţii de cercetare ştiinţifică. De la specialiştii Muzeului Judeţean, curioşii au putut învăţa care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a conserva un fluture. „După ce îl capturăm, îl punem într-un pliculeţ special, iar înainte de a-l conserva, pentru că între timp s-a uscat, îl ţinem la înmuiat, în jur de trei-patru zile pe nisip umed diluat cu oţet. Mai apoi, îl expunem în prese speciale, confecţionate din lemn moale de tei, cu un şanţ în mijloc, unde intră corpul insectei”, a explicat Bodola Kinga, conservator în cadrul MJAI Zalău. Pentru ca aripile să stea întinse, aşezăm nişte bucăţele de sticlă peste, după care le fixăm cu ajutorul unor ace entmologice. Stau în presă o săptămână, două, după care sunt aşezate în insectar.
„A fost o săptămână plină şi reuşită, iar manifestările încep să prindă. Consider că trebuie construit şi contat cat mai mult pe şcoli, pentru că acolo se pun bazele, acolo se cultivă curiozitatea, placerea descoperirii, pentru că, până la urmă, despre asta este vorba în cercetarea ştiinţifică”, ne-a declarat Corina Bejinariu, directorul MJAI Zalău.
Evenimentele ce au marcat „Noaptea Cercetătorilor Europeni” au fost organizate de MJAI Zalău şi Centrul de Cercetări Biologice Jibou, în parteneriat cu mai multe şcoli din municipiu, şi au avut ca obiectiv conectarea comunităţii la cercetarea ştiinţifică.