SC Brantner Servicii Ecologice SA, administratorul deponiei de la Dobrin, este responsabil, cel puţin în parte, pentru mărirea tarifului pentru gunoiul zălăuanilor, începând din această lună. Este suficient să spunem că tarifele actuale la deponie sunt mai mari de patru ori faţă de cele pe care le percepea vechea deponie de la Crişeni, ca să realizăm că Proiectul de Hotărâre aprobat joi, în şedinţa de Consiliu Local (CL) a municipiului Zalău, ar avea un raţionament. Evident, dotările, procesarea, calitatea serviciilor şi condiţiile ecologice, de mediu, în care funcţionează această nouă deponie, precum şi serviciile oferite de concernul austriac, sunt net superioare din punct de vedere calitativ; pe zălăuani, însă, se pare că acest lucru îi interesează mai puţin, având în vedere faptul că populaţia a devenit literalmente alergică la orice scumpire, cu atât mai mult cu cât discutăm de măriri de preţuri destul de consistente.
Concluzia este aceea că AVE Ecoserv a fost, oarecum, constrânsă să mărească tarifele pentru populaţie şi persoanele juridice, însă, cu toate acestea, Primăria Zalău a reuşit, de la mărirea iniţială propusă de AVE, care ajungea la 8,39 lei pentru o persoană (fizică), să scadă prin negocieri la 5,86 lei de persoană. Astfel, în final, mărirea de tarif pentru gunoi va fi de 0,76 lei pentru persoanele fizice, de la 5,10 lei la 5,86 lei. În final, consilierii locali au aprobat Proiectul de Hotărâre privind mărirea tarifului perceput de firma de salubritate care prestează servicii pentru populaţia şi persoanele juridice din municipiul Zalău. Consilierii PNL s-au abţinut, în timp ce restul consilierilor prezenţi au aprobat acest Proiect prin care tariful, cel puţin pentru următoarele două luni, va fi – pentru persoanele fizice şi asociaţiile de locatari respectiv proprietari, de 5,86 lei de persoană, iar pentru persoanele juridice, altele decât asociaţiile de locatari/proprietari, de 48,30 de lei pentru un metru cub de gunoi.
Consilierii PNL cer fişa de fundamentare a cheltuielilor celor de la Brantner
Cei cinci consilieri PNL au au solicitat informaţii suplimentare privind modalitatea prin care se calculează aceste tarife. Dana Crişan a pus problema acestor costuri, un lucru firesc având în vedere faptul că discutăm de o mărire de peste patru ori a tarifelor practicate de cei care administrează deponia de la Dobrin, respectiv concernul austriac Brantner, faţă de cele pe care cei de la Crişeni le practicau în trecut atunci când Ave folosea groapa de gunoi din această localitate. Reprezentanţii Primăriei au spus că tarifele sunt stabilite în funcţie de tipul gunoiului, cantitate dar şi de factori care vin în completarea acestei activităţi, cum ar fi tratarea chimică a unor anumite sortimente de deşeuri, sortarea, transferal, acestea fiind tarifate separate de către administrator.
Toate acestea au dus la propunerea de mărire de tarif pe care cei de la AVE au detaliat-o în raportul înaintat Primăriei, un document care ar fi, potrivit consilierilor locali, justificat. Prin urmare, principalul “artizan” al acestor măriri este administratorul deponiei, însă acesta nu exclude în totalitate, fireşte, nici “plusul” pe care AVE l-a solicitat, din moment ce negocierile porniseră iniţial de la 8,39 de lei, ajungând în final să fie agreate la 5,10 lei, în cazul persoanelor fizice. Primarul Ionel Ciunt a declarat faptul că, dacă acest proiect nu s-ar fi votat, Zalăul ar fi fost în pericol să rămână cu gunoiul la „uşă”, pentru că, în mod firesc, societatea AVE nu ar mai fi putut să îşi desfăşoare activitatea la vechile tarife din moment ce deponia a mărit tariful de patru ori.
„Acest contract va mai merge în această formă, cu tarifele adoptate astăzi, timp de aproximativ două luni. După aceea, cu siguranţă vom reanaliza această problemă, vom studia şi alte posibilităţi şi vom alege varianta cea mai bună. Din 2017, vom avea un contract nou”, a spus edilul zălăuan. Acesta a lăsat să se înţeleagă faptul că, începând din anul viitor, ar putea fi luate în calcul şi alte opţiuni în afară de cea existentă în prezent în municipiul Zalău. Prima localitate care a renunţat la serviciile AVE este Sărmăşag, consilierii locali reuşind să semneze un nou contract zilele trecute, cu o firmă de salubritate din Negreşti- Oaş, preţul pentru serivicii fiind la jumătate faţă de cel pe care localnicii din Sărmăşag l-ar fi plătit dacă Primăria ar fi înnoit contractul cu vechiul operator.
Raluca Gireada, vezi ce schimbari aduce Ciuntu, mariri de taxe!
Ce prostii spui. Ce legatura are primarul cu actuala situatie, lasata mostenire de vechea conducere. A negociat tarife mai mici, la jumatate din ce au propus aia d ela ave. Ce sa faca mai mult daca avarii de austrieci, pe stilul taierilor de paduri de la noi, actioneaza la fel si cu gunoiul? Cu siguranta ca nu vor mai prelungi contracut dupa ce expira, anul viitor! Pana atunci contractul e contract si trebuie dus pana la capat, altfel, ramai si cu gunoul si platesti s penalitati de te usuci, pentru denuntare unilaterala! Mai gandeste inainte sa scrii.
Austriecii nu sunt prosti. Ei doar vor sa faca profit (cat mai mare) pe seama prostilor de romani , care le permit acest lucru. Si vor gasi niste cacaciosi de consilieri, care le vor accepta pretentiile, caci ei precis vor fi recompensati pentru vot. As fi curios daca primaria are acces la bilantul contabil al firmei austriece sa stim si noi cu ce profit pleaca din afacerile din Salaj.
Nu ai inteles nimic.Contractul cu austriecii a fost facut de catre Consiliul Judetean.Si au negociat tarife mai mici cu AVE?Dar despre scaderea cotei de dezvoltare la jumatate nu scrie nimeni nimic
bravooo Primaria , dar a-ti uitat sa scrieti un lucru,scaderea de la 8 lei la 5.8 se datoreaza scaderii cotei de dezvoltare si a redeventei , si nu a asa zisei negocieri…
Asta cu scaderea cotei de dezvoltare este cel mai grav.In sedinta primarul s-a facut ca nu aude
Prima promisiune de CIUNTire a taxelor „onorata”.