Pentru a marca Noaptea Cercetătorilor Europeni, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Centrul de Cercetări Biologice Jibou, în parteneriat cu mai multe şcoli din municipiu, orgenizează o serie de activităţi destinate în special elevilor.
Manifestările se vor derula pe parcursul săptămânii 26 septembrie-1 octombrie şi au ca scop, conectarea comunităţii la cercetarea ştiinţifică, a anunţat joi, 22 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, Corina Bejinariu, directorul Muzeului.
„Este o a doua ediţie, mai complexă, pentru că am încercat să păstrăm structura evenimentul anul acesta, dar să o şi îmbunătăţim cu elemente de noutate, pentru a da o şi mai mare vizibilitate”, a precizat sursa citată.
Astfel, în cursul săptămânii activităţile vor avea loc în şcoli, ori în cadrul celor două instituţii organizatoare, pentru ca sâmbătă, 1 octombrie, cercetarea să iasă în stradă, pe platoul din centrul Zalăului, unde se vor desfăşura 15 ateliere interactive.
„Vom fi cu un număr mai mare de activităţi sâmbătă, pe platou. Vom duce cercetarea de pe zona socialului în stradă şi o să avem ateliere interactive, cum ar fi cel pe care l-am denumit puzzle antic – arta mozaicului la romani, unde cei care vor fi acolo vor putea să refacă un mozaic după un model folosit în perioada respectivă. Vom avea un atelier de realizat şi descifrat inscripţii antice, un atelier de ţesătorie şi unul de arheologie şi restaurare – de la ciob la vasul de muzeu – unde doritorii vor putea să descopere cioburile îngropate în pământ, într-o cutie, să le lipească şi să reîntregească un vas. Va mai şi un atelier de linogravură – din tradiţia tehnicilor de imprimare, alături de un atelier în care cei care doresc vor fi învăţaţi cum se prepară şi se conservă o insectă în aşa fel încât ea să fie păstrată şi expusă publicului larg”, a precizat Corina Bejinariu.
Manifestărilir de pe platou li se vor adauga conferinţele cu teme precum „întâmplări hazlii de pe şantierele arheologice”, “poveşti adevărate cu spioni, securişti şi elevi forţaţi să devină informatori” sau „oameni şi povestiri în perioada romană”.
Tot cu prilejul Nopţii Cercetătorilor Europeni, Centrul de Cercetări Biologice Jibou va organiza vineri, 29 septembrie, o serie de activităţi pentru elevi: „Din secretele detectivilor”- scrisul invizibil devine vizibil, „Perechea potrivită”- potrivirea seminţelor cu planta de la care provin; „Lumea vie sub lupă” – evidenţierea la microscop a trihomilor, „Culorile toamnei” – evidenţierea clorofilei şi a altor pigmenţi din frunză; „Esenţa vieţii – izolarea ADN-ului din tomate şi evidenţierea cromozomilor din celulele de ceapă”.
Povesti cu securisti! Sa inteleg sa Tibisor e invitat de onoare!