O autoritate care până acum avea atribuţii de supraveghere şi control asupra unor activităţi ce au, sau ar putea avea impact asupra mediului – Garda de Mediu, va căpăta, odată cu un set nou de prevederi legislative, puteri “supranaturale”. Astfel, comisarii Gărzii de Mediu (GNM) vor putea controla nestingheriţi societăţi comerciale, pe patronii acestora, asociaţii, PFA-uri şi orice altă entitate care desfăşoară o activitate comercială, de transport, depozitare etc. Noul text de lege prevede că această autoritate „controlează activităţile a căror desfășurare poate avea impact asupra mediului și/sau poate conduce la deteriorarea mediului şi aplică, după caz, sancţiuni contravenţionale persoanelor fizice sau juridice care le desfăşoară”. Vechea formulare a textului de lege era: „controlează activităţile cu impact asupra mediului şi aplică, după caz, sancţiuni contravenţionale persoanelor fizice sau juridice care le desfăşoară”. În nota de fundamentare, extinderea ariei de competenţă a agenţilor Gărzii de Mediu este motivată astfel:
„Modificarea este necesară întrucât articolul vorbește de certitudinea impactului asupra mediului și necesitatea obținerii de acte de reglementare, ori în realitate Garda Națională de Mediu poate face verificări în vederea constatării existenței unor fapte sesizate, sens în care activitatea desfășurată nu produce cu certitudine un impact asupra mediului dar poate fi capabilă, prin activităţile desfăşurate, să afecteze sau să deterioreze mediul înconjurător. În cazul sesizărilor pentru activități neautorizabile, verificările afirmațiilor din sesizare presupun controlul unor activități fără impact asupra mediului, dar care pot conduce la deteriorarea mediului conform art. 2 pct. 22 din OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului. Modificarea propusă acoperă controlul pentru întreaga paletă a activităților autorizabile cât și a celor neautorizabile, dar care pot deteriora mediul”.
Şi, tot în respectiva notă de fundamentare, la acelaşi capitol, se face referire la faptul că operatorul economic controlat este obligat să pună la dispoziţia comisarilor Gărzii de Mediu orice document i se cere, chiar dacă acesta nu se referă la obligaţiile de mediu. Iată textul din nota de fundamentare:
” Introducerea la art. 13 alin. (1) a literei b1 care să prevadă expres dreptul GNM de a solicita și obligația persoanei controlate de a pune la dispoziție documentația solicitată, indiferent de natura acesteia. Se observă necesitatea punerii la dispoziție de operatorul controlat a tuturor documentelor relevante pentru verificarea respectării legislației de mediu, întrucât chiar dacă acestea nu se referă în mod direct la obligațiile de mediu, în cuprinsul acestora pot fi prevăzute cantități, tipuri de substanțe, deșeuri, produse și altele care fac obiectul inspecției de mediu. În vederea preîntâmpinării unui eventual refuz al operatorului de a prezenta documente de natură economico-financiară sau de orice altă natură, motivat de faptul că acestea nu fac obiectul controlului de mediu, este necesară instituirea acestei obligații atât a operatorului, cât și a dreptului instituției de control de a solicita asemenea documente. În acest context, este esențial să se prevadă în mod clar faptul că orice documente pot fi solicitate de comisarii GNM”, se arată în lege.
Angajaţii Gărzii de Mediu vor avea, prin lege, posibilitatea să ceară orice fel de documente ale firmei, chiar şi cele contabile, dar şi să poată controla transportatorii aflaţi în trafic. Noul proiect de act normativ mai are cel puţin două prevederi importante, cu impact major asupra firmelor: una este aceea că inspectorii Gărzii de Mediu poate face controale oricând, chiar şi pe timpul nopţii, chiar şi dacă este vorba doar despre activităţi care „pot conduce la deterioarea mediului” la orice punct de lucru al firmei, iar a doua se referă la posibilitatea angajaţilor Gărzii de Mediu de a sigila instalaţii care nu corespund normelor de funcţionare în vigoare sau acre prezintă risc ori defecţiuni ce pot conduce la afectarea mediului. Pentru a face faţă noilor activităţi, numărul de angajaţi al instituţiei va fi sporit, revenindu-se practic la numărul de funcţionari existent înainte de disponibilizările făcute în perioada guvernării Boc.
In orasul asta mic productivitatea scade pe zi ce trece iar posturile bugetarilor[birouri arhipline, 6(sase) oameni pe un post in care s-ar descurca lejer unul singur]se inmultesc pe zi ce trece. Daca n-ar fi de plans, e de ras.
doar hotii, popii si politicienii se tem de controale ! cine sunt corecti nu se tem de nimic ! si asa ar trebui sa fie !