Pentru prima dată de la Revoluţie, directorii de şcoli nu vor mai fi numiţi de inspectorii generali, ci vor fi evaluaţi cu subiecte unice pe ţară.
Marţi, 13 septembrie, s-a dat startul depunerii candidaturilor pentru cele 137 de posturi de director şi director adjunct puse la bătaie în unităţile de învăţământ din judeţ. Dosarele se depun în formar electronic, până în 2 octombrie, şi, potrivit calendarului aprobat de Ministerului Educaţiei, proba scrisă va avea loc în 12 octombrie, pentru ca interviul şi evaluarea CV-ului să se desfăşoare în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie.
La concurs se pot înscrie candidaţii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au absolvit cu diplomă de licenţă/absolvire studii universitare, fac parte din Corpul naţional de experţi în management educaţional, sunt titulari în învăţământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă nedeterminată, au cel puţin gradul didactic II sau titlul ştiinţific de doctor în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea şi dovedesc calităţi profesionale, manageriale şi morale, reflectate prin calificativele „Foarte bine“, primite în ultimii patru ani şcolari lucraţi efectiv la catedră în funcţii didactice sau în funcţii de conducere. În plus, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii patru ani şcolari anteriori anului desfăşurării concursului şi nu au fost lipsiţi de dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în învăţământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală. De asemenea, candidaţii trebuie să fie apţi din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcţiei şi să nu fi avut statutul de “lucrător al Securităţii” sau “colaborator al Securităţii”.
Bibliografia pentru proba scrisă e subțirică (mă rog, ca pentru directori), iar interviul și evaluarea CV-ului o vor face exact cei care i-au pus cu delegație! Inspectorii șefi sînt puși de Partid, actualmente PSD. Directorii? Traseiști și ei, „ca tot românul, imparțial” (Caragiale).
Vă dați seama ce simt ăștia? Trebuie să învețe (cum, Ei?), se simt amenințați, iar dacă îndrăznesc și alții care nu reușesc, să vezi apoi răzbunare… Una peste alta, aș vrea să le văd notele. Și mai bine ar fi să fie afișate pentru elevi la școlile pe care le „păstoresc”!
Chiar dacă bibliografia este subţirică totuşi, este o mare realizare a tehnocraţilor, dă o puternică lovitură PCR (Pile, Cunoştiinţe, Relaţii ) !
Da’ de unde! De la directorii și inspectorii din minister, inspectorii generali județeni, inspectorii pe specialități, toți se află încă în funcție puși de PSD. Aceștia vor corecta și examina! Și va reuși cine trebuie. Așa încît ministrul Mircea Dumitru, altfel personalitate neînregimentată politic, nu face decît să le dea directorilor PSD ai școlilor legitimitate prin concurs. În sociologie se numește „efect pervers”, adică unde dai și unde crapă! „Curat murdar”, curat depolitizare!