Alexandru Moldovan
Formația de pompieri voluntari din localitatea Crasna este printre cele mai vechi din județul Sălaj, aceasta evoluând, de-a lungul timpului, de la dotări precum bicicleta cu extinctor, ce poate fi admirată acum în muzeul formației, la dotări moderne, printre care și un sediu în valoare de circa 300.000 de lei, inaugurat de curând, cu prilejul Zilelor Comunei.
Cu o cască argintie pe ghidon și cu dotări precum extinctor, furtun și cizme de cauciuc, bicicleta pentru pompieri este astăzi doar o „curiozitate” din curtea formației de pompieri voluntari din Crasna. Ea stă alături de dotări moderne, precum o autospecială cu apă și spumă sau motopompele cu debit mare, ca o dovadă a istoricului pompierilor pe aceste meleaguri.
Formația de Pompieri Civili din Crasna a fost printre primele înființate în județul Sălaj. Conform unei legi din 1890, în fiecare comună trebuie să funcționeze o unitate de pompieri. Din documentele acelei perioade reiese că, dintre toate comitatele, Crasna avea formația cea mai bine organizată din punct de vedere al prevenirii și stingerii incendiilor. Lucrurile nu stau diferit nici în 2016, doar că dotările sunt cu totul altele.
„În prezent, în comună activează cinci pompieri profesioniști, la care se adaugă 18 civili pompieri civili, care sunt disponibili în caz de incendiu. Din patrimoniul formației fac parte o autospecială de stins incendii, trei motopompe cu debit mare de apă pentru inundații, două motopompe cu debit mediu pentru fântâni și canale, un generator de curent și o remorcă pentru accesorii și motopompă”, a declarat Bogya Miklos, primarul comunei Crasna.
Mai mult, a fost inaugurată, în cadrul ediției din acest an a Zilelor comunei, o nouă clădire ce va servi ca sediu pentru Formația de Pompieri Civili din Crasna. Potrivit primarului comunei, este vorba de o investiție de circa de 300.000 de lei, realizată din fonduri proprii, demarată în luna aprilie și finalizată în doar câteva luni.
Formația de Pompieri Civili din Crasna intervine nu doar în localitate unde își are sediul, ci și în localități învecinate, precum Horoatu Crasnei, Ban, Sâg, Cizer și Meseșenii de Jos. În 2015, pompierii voluntari din Crasna au participat la 37 de intervenții. Funcționarea formației este susținută din fonduri locale ale comunei.
„În Sălaj există 61 de formații de pompieri voluntari, câte una în fiecare unitate administrativ teritorială. Unele dintre ele, precum cele Crasna sau Sărmășag, sunt mai active și mai bine dotate, dar toate sunt foarte utile. Pompierii civili sunt primii care intervin la incendii, precum cele de vegetație uscată, cele de la locuințe sau în cazul inundațiilor. În cazul în care nu fac față, ne solicită nouă ajutorul”, a precizat la rândul său, Lucian Jacodi, purtător de cuvânt al Inspectorului pentru Situații de Urgență (ISU) Sălaj.
Sefu este Seres Lajos. Sefu pompieri civili Crasna, este Seres Lajos. Nu como, ce prostie. mai documentativa inainte de publicare. Seres Lajos si nu COMO. ai ai ai