Alexandru Moldovan
O plantaţie de viţă de vie de 36 de hectare şi o pensiune de patru margarete, în valoare totală de peste un milion de euro, au fost realizate în localitatea Camăr, de către un întreprinzător privat, prin accesarea a două tipuri de finanţări europene adresate mediului rural.
Iniţiatorul acestor proiecte este un profesor de fizică, fost primar al comunei Camăr, Szoboszloi Attila, cel care deţine în comună şi cea mai mare plantaţie de pomi de Crăciun din România, de peste 400 de hectare.
Profitând de specificul zonei, cu dealuri care se pretează la cultura viţei de vie, aici existând chiar o tradiţiei în acest sens, întreprinzătorul din Sălaj a demarat două proiecte separate, dar complementare: realizarea unei pensiuni şi a unei podgorii, prin reconversia viei existente.
„Am încercat să ne îndeplinim un vis, care nu ştim unde duce, dar ştim un lucru: am vrut să demonstrăm că pe meleagurile natale, acasă, acolo unde s-au născut părinţii, bunicii noştri, putem să creăm viitor pentru copiii noştri. Am încercat să fim un exemplu pentru cei din jurul nostru, am încercat să construim pentru comunitate şi mai apoi am încercat să construim pentru familie. Nu puteam să realizăm toate acestea dacă nu accesam fonduri europene, fonduri guvernamentale. Astfel, am reuşit să plantăm 36 de hectare de vie şi am reuşit să construim o pensiune frumoasă. Pe baza unui proiect pe Măsura 3.1.3. am obţinut o finanţare nerambursabilă de 200.000 de euro, lângă care a trebui să adunăm toţi banii pe care i-am avut sau nu i-am avut, ca să finalizăm proiectul”, a declarat Szoboszloi Attila, la festivitatea de inaugurare a proiectelor.
Acesta a precizat că a accesat fonduri europene şi guvernamentale prin programul de reconversie a plantaţiilor vechi, respectiv 13.800 de euro pentru fiecare hectare de plantaţie de vie.
„Acum avem 36 de hectare din care avem 2,5 hectare de viţă de masă. Finanţarea a fost pe 27,5 hectare în prima fază şi mai apoi 6,8 hectare. Am primit 13.800 de euro pentru un hectare, dar cheltuiala reală e undeva la 20.000 de euro la hectar”, a subliniat sursa citată.
Însumate, cele două investiţii au o valoare totală de peste un milion de euro, respectiv 400.000 de euro pentru pensiune şi circa 700.000 de euro pentru plantaţie.
„În urmă cu mai bine de 30 ani, aici în zonă era o parte din podgoria Silvania, o podgorie mică, dar care în 1987 a ajuns la apogeu, obţinând marele premiu la concursul de vinuri de la Vaslui. Acesta este cel mai bun motiv de încurajare. De aici s-a obţinut vinul care a primit marele premiu la un concurs naţional, într-o competiţie cu coloşi din ţară. Zona este acum una interesantă din punct de vedere economic, apreciată din punct de vedere social, o perspectivă pentru tineri şi un motiv în plus ca să rămână aici şi să nu caute în altă parte speranţe pe care încet, încet cred că le pot realiza aici”, a precizat Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, prezent la eveniment.
Podgoria de la Crasna a fost dotată şi cu o cramă, în 2015 fiind produs şi primul vin sub marcă proprie – Fort Silvan.
Deci Marc are amu si cramă nu numa statia de asfalt de pw centura Zalău.
Meritele sunt a lui Marc nu a lui Attila. Sa-l mai votam .
Pana la urma unde e podgoria, la Crasna sau la CCamar?