Viitorul Birou de Investigare a Fraudelor din Asigurări (BIFA) va încerca să reducă fraudele din asigurări, inclusiv prin investigarea tuturor daunelor morale de peste 100.000 de lei, solicitate de părţile vătămate ca urmare a accidentelor auto dintre vehiculele asigurate. Măsura va fi luată în vederea la reducerii daunei medii aferente segmentului RCA şi implicit a preţului pe care trebuie să-l plătim. Este necesară însă crearea unui cadru legislativ care să facă posibilă activitatea acestui Birou de investigaţii să fie constituţională.
BIFA va fi o structură creată în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) cu scopul de a permite consumatorilor să apeleze la o modalitate de sesizare şi investigare a fraudelor care au loc în domeniul asigurărilor. BIFA va fi organizată pe comisii pe diversele tipuri de fraude, cele mai frecvente practicate în asigurări, comisii care vor cerceta sesizările de acest gen şi care vor avea competenţe bine stabilite de sesizare a fraudelor către autorităţi – parchet, procuratură, DIICOT şi alte organe competente în pedepsirea directă a acestor tipuri de fraude. Totodată, ASF îşi doreşte reactivarea Protocolului de schimb de date şi operaţionalizare a bazei de date CEDAM cu Ministerul Afacerilor Interne, verificarea permanentă a gradului de acoperire cu asigurări a autovehiculelor înmatriculate şi colaborarea în identificarea şi instrumentalizarea fraudelor sunt următoarele direcţii de acţiune pentru eliminarea distorsiunilor din piaţa asigurărilor.
Una dintre propunerile care stau la baza viitorului statut BIFA este aceea ca orice daună morală care depăşeşte valoarea de 100.000 de lei să fie analizată de societatea de asigurare implicată şi de BIFA care va avea dreptul să transmită concluziile acestor anchete autorităţilor competente. În cazul accidentelor rutiere soldate cu victime, „daunele morale” sunt consecinţele negative de natură nepatrimonială cauzate unei persoane strict determinate (victima accidentului), prin fapta ilicită şi culpabilă a altei persoane (autorul accidentului), care constau în atingeri aduse personalităţii fizice, psihice şi sociale, prin lezarea unui drept nepatrimonial, prejudiciu a cărui reparare prin compensare bănească urmează regulile răspunderii civile delictuale şi se stabileşte de către instanţă. În ultimii ani, cuantumul acestor daune morale a depăşit valori de milioane de euro, sumele fiind plătite de societăţile de asigurări.