Zece sălăjeni au suferit, în prima jumătate a acestui an, accidente la locul de muncă, arată datele prezentate de către reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj în cadrul Comisiei de Dialog Social ce a avut loc joi, 25 august, la Prefectură.
Potrivit sursei citate, nouă dintre aceştia au ajuns în incapacitate temporară de muncă, în timp ce un altul a fost implicat într-un accident rutier în urma căruia şi-a pierdut viaţa.
Jumătate din accidentele de muncă produse în judeţ au avut loc în sectorul producţiei de mobilă, iar doi angajaţi au fost răniţi în timp ce lucrau în domeniul contrucţiilor. Lista sectoarelor în care au avut loc accidente de muncă este completată de industria alimentare, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice şi industria metalurgică, fiecare cu câte o victimă.
Pentru persoanele accidentate în semestrul întâi al anului şi care s-au întors în câmpul muncii, inspectorii ITM Sălaj susţin că indicele de durată medie, adică numărul de zile pierdute de un accidentat, a fost de 33,4. „Din punct de vedere al vârstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de muncă a evidenţiat că persoanele trecute de 50 de ani reprezintă 60 la sută din numărul total”, au mai precizat oficialii Inspectoratului.
În ceea ce priveşte cazurile de boli profesionale decoperite în primele şase luni ale anului la salariaţii din judeţ, sursa citată vorbeşte despre 15 persoane. Patru dintre acestea au fost diagnosticate cu silicoză grad II, câte trei, cu hipoacuzie senzorială bilaterală şi spondiloartroză lombară, două cu spondiloartroză lombară cu discopatie şi câte unul cu discopatie lombară, polidicopatie lombară profesională şi sindrom Raynaud.