În perioada 11-14 August, cochetul oraş braşovean Râşnov a fost gazda celei de-a patra ediţii a Rockstadt Extreme Fest, festival dedicat în principal ascultătorilor de sonorităţi metal. Prezent fiind şi la precedentele 3 ediţii, pot să afirm faptul că cunosc îndeaproape evoluţia acestui eveniment muzical, devenit în baza unor raţiuni solide un eveniment care acum poate rivaliza cu cele similare din străinătate. Creşterea calitativă a acestui festival poate fi observată de oricine a participat şi la precedentele ediţii.
Această a patra ediţie a oferit poate cel mai diversificat line-up, din punct de vedere stilistic. De la electro-industrial la black metal, de la folk metal la brutal death, de la post metal la grindcore, această ediţie mi-a părut a fi cea mai bine organizată de până acum, deşi indiscutabil a fost şi cea mai dificilă. Nici măcar ploaia supărătoare care s-a abătut în primele 2 zile de festival nu a putut stăvili din buna dispoziţie a celora care am luat cu asalt bazele Cetăţii Râşnov. Şi cum ai putea intra mai bine în atmosfera de festival, decât ascultându-l pe Max Cavalera cu un „best of” Sepultura la orele amiezii?
Preţurile mai mult decât accesibile au fost şi ele determinante în ceea ce priveşte prezenţa numeroasă a publicului la această ediţie. Când pe afiş îşi găsesc loc trupe precum My Dying Bride, Mayhem, Parkway Drive, Moonsorrow, Soulfly, Borknagar, Insomnium, Soilwork, Tankard, Destruction sau Morgoth, din start n-ai cum să dai greş! Ba chiar, am avut parte şi de un moment a la Untold, în compania duetului mexican Hocico, care a avut o priză demenţială la public. În paralel, cortul în care s-a montat scena indoor s-a dovedit a fi neîncăpător la mai toate concertele care au avut loc acolo. Asta, pentru că trupele care au concertat în cort au fost, din nou, excelent alese! Nu ar strica o lărgire a acestuia şi o mai mare atenţie acordată calităţii sunetului. Măncarea şi oferta de lichide mai mult sau mai puţin răcoritoare a fost generoasă şi diversificată, apreciind în mod deosebit faptul că, cu neglijabile excepţii, cozile au fost aproape inexistente. Elementele de scenotehnică, sonorizarea şi luminile au fost şi ele la înălţime, la fel cum emoţionante au fost momentele dedicate memoriei lui Adrian Rugină, sufletul echipei tehnice a festivalului, decedat în urma tragediei de la Colectiv. Poate chiar şi mai emoţionante au fost întâlnirile pe care le-am avut cu prieteni răniţi în respectiva tragedie …
Toate aceste considerente constituie suficiente motive pentru ca, între 10 şi 13 August 2017, să ne (re)vedem cu bine şi cu chef de mosh, stage diving şi crowd surfing la Râşnov, feţe vechi şi feţe noi!
Tudor Bolgar