“Aerul grădinii” – laitmotivul Simpozionuli de arte vizuale de la Jibou

Centrul de Cercetări Biologice „Vasile Fati” Jibou găzduieşte, în perioada 6-20 august 2016, cea de-a cincea ediţie a Simpozionului de arte vizuale „Arta în Grădină”, organizat împreună cu Centrul pentru Cultură și Artă al județului Sălaj şi susţinut de Asociația „Inceptus” din Cluj-Napoca și revista online Modernism.ro din București. Luni, 8 august, s-a dat startul simpozionului în frumoasa grădină botanică din Jibou, acolo unde participanţii împreună cu organizatorii au deschis în mod oficial seria de manifestări. Provocarea ediţiei din acest an o reprezintă tema „Aerul Grădinii”, pe care organizatorii o adresează artiștilor participanți.

„Grădina Botanică din Jibou are, în acest sens, o ofertă extraordinară, posibilitatea activității în plein-air. Percepția obiectelor este influențată de aerul interpus și calitățile acestuia. Ochiul și penelul artiștilor vor ști să exploreze creativ și să surprindă, sub diverse aspecte, subiecte marcate de prezența, insinuarea acestui personaj mediator, aerul. De aceea, în acest an, au fost invitați, cu preponderență, artiști care practică pictura de șevalet în plein-air”, au spus organizatorii în deschiderea simpozionului.

Daniel Săuca, directorul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, a apreciat munca celor implicaţi în desfăşurarea acestui eveniment: „Suntem, iată, la cea de-a cincea ediţie a acestui simpozion, şi chiar dacă am avut de trecut câteva praguri, le-am depăşit cu brio şi am reuşit să dăm, prin ceea ce am făcut, semnale importante către lumea artelor vizuale din România şi nu numai, dar mai ales către administraţiile publice. Din toamnă, sper să reuşim să itinerăm o expoziţie cu cele cinci ediţii de până acum”, a spus Daniel Săuca. Florin Gherasim, curator, a declarat la rândul său faptul că a rămas, în urmă cu mai mult timp, impresionat de „aerul” grădinii şi de peisajele pe care a avut ocazia să le întâlnească. “Sunt reţinut în a dezvălui foarte multe lucruri acum, la începutul acestui simpozion, tocmai pentru a lăsa loc provocărilor şi surprizelor pe care cei implicaţi în acest eveniment le-au pregătit. Sunt trei direcţii prin care aerul, ar putea fi pus sub stăpânire: ca agent mediator între ochiul şi penelul artistului şi subiectul propriu-zis, care ar putea fi orice în grădină, ca mediator prin vibraţie prin  influenţa de culoare, de stare, apoi << aerul >> ca subiect subiect, aşa cum făceau impresioniştii, ca actant (protagonist), metafora aerului, ştiind că se foloseşte expresia un <<  aer grav >>, << un aer sănătos >>, mai precis aerul -ca mijloc de a te simţi bine într-un loc atât de frumos cum este această grădină.”

Radu Şerban, coordonator al Simpozionului, a delcarat în deschiderea evenimentului: „Lucrurile merg şi greu şi firesc şi uneori mai bine sau mai uşor, am încercat să găsim, pe lângă vechii susţinători ai acestui proiect frumos, şi alte firme sau asociaţii care să fie alături de noi, ca de fiecare dată am invitat artişti, alţii decât cei invitaţi la celelalte ediţii. Susţin ideea pe care directorul Daniel Săuca a avansat-o, aceea de a încerca să itinerăm această expoziţie, probabil în toamnă, însă, în acest sens, este nevoie de o sumă de bani, probabil 15 – 20.000 de lei. Nu ştiu dacă este mult sau puţin, însă este nevoie să atragem de partea noastră firme serioase, care să ne sprijine şi care să înţeleagă importanţa unor astfel de acte culturale pentru judeţ”.

Pe lista artiștlori participanți la această ediție se regăsesc Oana Crăciun Dobrescu (pictură, București), Ninel Antonescu (pictură, Alba Iulia), Crinela Antonescu (pictură, Alba Iulia), Irina Florescu (pictură, București), Teodora Chinschi (pictură, București) Alexandru Papuc (pictură/sculptură, București), Felicia Andra Predescu (pictură, Cluj-Napoca), Vasile Hubenco (pictură, Republica Moldova), Teodora Hubenco (pictură, Republica Moldova), Radu Șerban (pictură, Cluj-Napoca) și Florin Gherasim (fotografie, Cluj-Napoca).

 

 

 

 

Leave a Comment