Comuna Bocşa a găzduit duminică, 31 iulie, un eveniment special: omagierea şi comemorarea lui Simion Bărnuţiu – om politic, istoric, filosof şi profesor, născut în frumoasa localitate de pe Valea Zalăului.
Evenimentul, intitulat sugestiv “Simion Bărnuţiu – istorie şi tradiţie locală”, a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local al comunei Bocşa, Centrul de Informare şi Marketing Turistic în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă (CCAJ) Sălaj, Centrul Cultural “Simion Bărnuţiu” Bocşa, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “ADI Sălaj Plus” şi Biblioteca Judeţeană “Ioniţă Scipione Bădescu” din Zalău. Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire oficiată de preotul din localitate, urmată de un parastas şi depuneri de coroane la bustul lui Simion Bărnutiu, amplasat în centrul comunei Bocşa. Programul evenimentului a continuat cu prezentarea cărții scrise de marele istoric, „Filosofia educațiunii. Pedagogica” – carte apărută la editurile „Caiete Silvane” (Zalău) și „Școala Ardeleană” (Cluj-Napoca), cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.
Atmosfera de sărbătoare a fost completată de un program artistic variat, desfăşurat pe scena special amenajată în parcul Centrului Cultural “Simion Bărnuţiu” din localitate. Demyen Istvan, primarul comunei Bocşa ne-a declarat că evenimentul a fost foarte reuşit şi s-a bucurat d eprezenţa unui număr mare de invitaţi şi spectatori. “Nu ne-am aşteptat ca oamenii să vină într-un număr atât de mare, inclusiv din Bucureşti, Sibiu sau Cluj. Acest eveniment nu a mai fost organizat din 2008, atunci când s-au împlinit 200 de ani de la naşterea lui Simion Bărnuţiu. Dorim să facem din această sărbătoare o tradiţie, fapt pentru care vom face tot posibilul să o avem în fiecare an. Simion Bărnuţiu este o personalitate uriaşă şi ar fi păcat ca măcar atât cât putem să facem, să lăsăm să se piardă. Oamenii s-au bucurat, pe lângă momentele încărcate de istorie, de programe artistice de calitate dar şi de o discotecă, pentru cei mai tineri, acolo unde toată lumea a putut petrece până târziu”, ne-a declarat primarul comunei, Demyen Istvan.
Programul artistic a fost susţinut de Ansamblul Folcloric „Meseşul” al CCAJ Sălaj, Ansamblul “Someşul” din Jibou, “Arvalanyhaj” din Nuşfalău, Ansamblul Şcolii Populare de Artă Zalău, Ansamblul “Poeniţa” din Cehu Silvaniei, Ansamblul “Bocşana” din Bocşa şi artişti populari invitaţi în spectacol. Seara s-a încheiat cu un recital susţinut de Sanda Puşcaş, dar si cu o discotecă în aer liber care a ţinut până după miezul nopţii.
Din programul manifestării nu au lipist nici discursurile sugestive susţinute de autorităţi şi oaspeţii sosiţi la spectacolul – eveniment din Bocşa.
Bongraciu foarte bun …
Domnii mei, expozitia Trairi artistice cred ca trebuia sa atraga atentia oamenilor de cultura.