Nu se întâmplă foarte des ca Liverpool, Manchester United și Chelsea să încheie un sezon competițional de Premier League în afara podiumului. Nici Tottenham și Arsenal nu s-au mai clasat atât de bine în ultima perioadă, iar atunci când vorbim despre Leicester City, nu putem decât să rămânem uluiți de performanțele băieților lui Claudio Ranieri.
Vom descompune în cifre situația ultimelor 6 ediții ale celei mai puternice competiții fotbalistice inter-cluburi din lume, cu ajutorul unei resurse românești de specialitate, și anume Clasament-Fotbal.com.
Leicester City s-a încununat campioană a Angliei după ce a acumulat 81 de puncte la sfârșitul campaniei 2015-2016, cu 10 mai multe decât principala urmăritoare, Arsenal (71). O altă formație din nordul Londrei a completat podiumul, și anume Tottenham Hotspour, separată numai de 1 punct de eternii rivali (70).
Stagiunea 2014-2015 a reprezentat un real succes pentru Mourinho, care odată revenit l-a echipa care i-a adus cele mai mari satisfacții, a reușit să aducă trofeul pe Stanford Bridge cu un total de 87 de puncte. Manchester City a fost principala urmăritoare a londonezilor, însă diferența între cele două formații, la sfârșitul sezonului, a fost de 8 puncte (79). Arsenalul lui Wenger a prins top 3-ul cu un total de 75 de puncte.
Manchester City a triumfat în campania 2013-2014 a Premier League, atunci când formația antrenată de Manuel Pellegrini a strâns 86 de puncte, cu numai două mai puține decât Liverpool (84). Echipa condusă de Brendan Rogers a fost despărțită tot de două puncte de urmăritoarea Chelsea (82). Interesant este că toate cele trei ocupante ale podiumului au acumulat mai multe puncte decât a reușit Leicester City în ediția care i-a adus titlul de campioană.
Sezonul 2012-2013 a fost ultimul în care Manchester United a reușit să câștige Premier League, sub comanda legendarului Sir Alex Ferguson, acumulând 89 de puncte – cu 11 mai multe decât ocupanta locului secund, Manchester City (78). Chelsea a completat podiumul, înregistrând un total de 75 de puncte. Acesta a fost și ultimul sezon al lui Ferguson la United, care și-a anunțat retragerea după ce fusese la cârma echipei de mai bine de 26 de an, perioadă în care a câștigat nu mai puțin de 38 de trofee – mai mult decât a reușit orice alt antrenor în întreaga istorie a fotbalului.
În ediția 2011-2012, Roberto Mancini a reușit să-i îndeplinească visul finanțatorului arab Khaldoon Al Mubarak, câștigând titlul cu Manchester City după o pauză de 44 de ani. Rivalii locali de la United s-au crezut campioni, însă golul lui Sergio Aguero din prelungirile ultimului meci al sezonului au schimbat în mod dramatic deznodământul ligii. Ambele formații din Manchester au încheiat sezonul cu un total de 89 de puncte, însă City a ridicat trofeul datorită golaverajului mai bun (+64, față de +56).
Campania 2010-2011 a reprezentat un alt succes pentru Alex Ferguson, care a câștigat titlul de Premier League fără prea mari bătăi de cap, în condițiile în care principalele urmăritoare, Chelsea și City, au avut propriul lor duel pentru locul secund, ambele terminând sezonul cu câte 71 puncte – cu 9 mai puțin decât campioana Manchester United (80).
Așadar, abia în urmă cu 6 ani, Premier League a dat o campioană care să fi acumulat mai puține puncte decât a reușit Leicester City în ediția 2015-2016.
Totuși, media de goluri pe meci înregistrată în cele două sezoane este aproape identică, și anume: 2.7 în 2016, respectiv 2.8 în 2011. Gazdele au câștigat 41.3% dintre meciurile din stagiunea 2015-2016, în timp ce cota atingea pragul de 47.1% în campania 2010-2011.
Pentru a identifica și a compara mai multe date de acest gen, puteți accesa pagina de clasament a meciurilor fotbal Premier League de pe site-ul de specialitate, Clasament-Fotbal.com, de pe care am extras informațiile prezentate mai sus.
Anual asta Tottenham castiga detasat! Astept si pronosticul lui Morar!