Ministerul Tineretului şi Sportului susţine joi o dezabare publică cu privire la sportul din România, iniţiind de curând un proiect de modificare şi completare a Ligii 69/2000 – Legea Educaţiei Fizice şi Sportului. Dacă modificările vor fi aprobate, cluburile care beneficiază de bani publici obţinuţi de la autorităţile locale prin proiecte de finanţare nu vor mai putea efectua plăţi de natură salarială nici sportivilor, dar nici antrenorilor. „Ar însemna ca sportul de performanţă să se prăbuşească” a declarat Gheorghe Tadici, care a fost invitat la întâlnirea de joi.
Sportul din România trece, din nou, prin momente delicate. Ministerul Tineretului şi Sportului a iniţiat de curând un proiect de modificare şi completare a Legii 69/2000 – Legea Educaţiei Fizice şi Sportului, care va fi dezbătută joi, 28 iulie, la sediul MTS.
Cele mai mari modificări ar urma să fie aduse articolului 18.1, una dintre problemele care vor fi intens dezbătute fiind cea legată de plata cheltuielilor de natură salarială. Sportul din România s-a confruntat cu o astfel de problemă şi în vara anului trecut, însă Gheorghe Tadici, împreună cu deputatul Iuliu Nosa şi senatorul Alexandru Vegh au lucrat la un amendament care a fost aprobat ulterior în Camera Deputaţilor.
Articolul 18.1, litera b) are următorul conţinut: „finanţarea activităţii structurilor sportive locale, constituite ca structuri non-profit în condiţiile legii, participante la competiţiile sportive locale, regionale, naţionale şi internaţionale, organizate în conformitate cu statutul şi regulamentele federaţiilor sportive naţionale pe ramură de sport în baza contractelor, a programelor sportive ale acestora care prevăd promovare, selecţie, participare, pregătire, organizare de competiţii şi evenimente sportive. Din sumele alocate, pot fi finanţate toate tipurile de cheltuieli aferente programelor sportive, inclusiv cele de natură salarială”.
Dacă proiectul iniţiat de MTS va fi aprobat, cheltuieli de natură salarială nu mai pot fi plătite din bani proveniţi de la autorităţile publice. Pot fi plătite doar indemnizaţii sportive, care se acordă sub formă de bani sau de alimente, dar acestea nu pot depăşi suma de 900 de lei pentru un jucător sau o jucătoare.
Unul dintre motivele pentru care MTS a solicitat această modificare este faptul că „întrecerile sportive s-au transformat în întreceri între primării”, după cum a atenţionat în urmă cu câteva luni şi Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.
Gheorghe Tadici s-a arătat extrem de indignat de modificările propuse de MTS, afirmând că, în acest fel, sportul din România se va prăbuşi.
„Anul trecut, m-am luptat împreună cu deputatul Iuliu Nosa şi cu senatorul Alexandru Vegh ca lucrurile să intre în normalitate. Dacă acest proiect va trece, sportul de performanţă se va prăbuşi. Doar cluburile departamentale nu vor avea de suferit”, a precizat Gheorghe Tadici.
Acesta consideră că, cel mai corect ar fi dacă s-ar permite plata salariilor din bugetul local către jucători până la o anumită sumă, iar diferenţa să provină din mediul privat.
„Ar trebui să existe o limită din punct de vedere al salariilor pentru toate cluburile care beneficiază de bani de la bugetul local. Cluburile care vor să transfere jucătoare sau jucători scumpi, ţinuţi cu mii de euro, să acopere diferenţa din mediul privat”, a mai precizat fostul selecţioner al echipei naţionale de handbal feminin.
Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului şi Sportului, susţine că grupările sportive finanţate în baza Legii 69/2000 nu pot plăti azi cheltuieli de natură salarială după modificările făcute în 2015, având în vedere că nu au fost publicate şi normele de aplicare.
Cluburile sportive sa se autofinantez, sa faca performanta si spectacol, nu sa risipeasca banii publici.
Hai sa ne explici tu cum s-o faca, grasule !