Ierharhia la nivel judeţean a mediilor candidaţii care au susţinut Evaluarea Naţională a fost publicată, joi, pe site-ul admitere.edu.ro, astfel încât aceştia să ştie către ce licee să se îndrepte.
Începând de vineri, 8 iulie, şi până în 12 iulie, absolvenţii de clasa a VIII-a pot completa fişele de înscriere. Tot în această perioadă fişele vor fi introduse în baza de date computerizată.
Cum se calculează media de admitere
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75 la sută, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25 la sută în calculul mediei de admitere.
Calculul mediei de admitere se face astfel: media de admitere este egală cu media generală de absolvire a claselor a V-VIII-a plus de trei ori media generală de la Evaluarea Naţională împărţit la patru.
Promovabilitate de peste 73 la sută
La Evaluarea Naţională din acest an au participat 1.911 elevi sălăjeni, 73,67 la sută dintre aceştia reuşind să obţină medii peste 5. Potrivit rezultatelor finale publicate după soluţionarea contestaţiilor, patru dintre candidaţi au fost de 10 pe linie, 157 au avut medii cuprinse între 9 şi 9,95, iar 353, între 8 şi 8,98. Cu medii situate între 7 şi 7,98 au fost notaţi 315 elevi, 292 au avut între 6 şi 6,98, în timp ce 288 au intrat în categoria 5-5,98.
Datele oficiale mai arată că şapte dintre absolvenţi au luat nota 1 atât la română, cât şi la matematică, adică doar punctual din oficiu. Aceştia au ieşit de pe băncile şcolilor din Pusta, Ileanda şi Crişeni.
La „Eminescu” şi „Wesselenyi”, toţi au luat peste 5
Magazin Sălăjean a întocmit un clasament al celor mai bune şcoli din municipiu în funcţie de raportul dintre numărul absolvenţilor fiecărei unităţi şi cel al mediilor cu care aceştia speră să fie admişi la liceu.
Topul este condus de Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, la egalitate de Liceul Reformat “Wesselenyi”, unde toţi elevii pornesc în cursa pentru un loc la liceu cu medii de minim 5. Le urmează Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr” şi Liceul de Artă “Ioan Sima”, cu un procent de 97,7 la sută şi Şcoala Gimnazială “Porolissum”, unde 97,6 la sută dintre absolvenţi au cel puţin media 5 la admitere. Poziţia patra a clasamentului este ocupată de Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu”, cu 97 la sută, Şcoala Gimnazială “Corneliu Coposu”, cu 96,7 la sută şi Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu”, unde 93,8 la sută dintre absolvenţi au medii de 5 sau peste. Clasamentul este închis de Şcoala Gimnazială “Iuliu Maniu” şi ale sale 90 de procente.
Dacă ne referim doar la elevii ale căror performanţe şcolare le-au asigurat minim 9 la admitere, topul capătă o cu totul altă structură. Astfel, pe prima treapăt a podiumului urcă Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu”, unde 42 de tineri, adică 40,7 la sută din totalul absolvenţilor au medii de peste nouă.
Poziţia secundă este ocupată de Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr”, unde aceste medii reprezintă 31,1 la sută din total, în timp ce pe trei se situează Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, cu 30,3 la sută. Clasamentul este completat de Şcoala Gimnazială “Porolissum” (23,8 la sută), LPS “Avram Iancu” (18,3 la sută), Şcoala Gimnazială “Corneliu Coposu” (16,1), Liceul Reformat “Wesselenyi” (15,7 la sută) şi Şcoala Gimnazială “Iuliu Maniu” (14 la sută).
Da’ scoala ultracentrala,dupa care se imbasicheaza si se dau parintii de ceasu mortii sa-si bage plozii acolo,a lu tanti Zimonna, scoala Simmy B….aia de-si zice cu un pas inainte,pe ce loc este?
Su s-a transformat in scoala cu enshpe pasi napoi?