Clubul Sportiv Viitorul Zalău a dat fotbalului din România o serie de jucători talentaţi, printre ei numărându-se şi Dănuţ Cozma, dublu vicecampion naţional cu Ardealul Cluj, al doilea cel mai mare club de copii şi juniori din România. Vlad Morar, Alexandru Gudea, Ştefan Ţârlea, Tudor Mare se numără şi ei printre jucătorii care au început fotbalul la Viitorul, iar astăzi activează la cluburi importante din România.
Dănuţ Cozma este unul dintre produsele cu care fotbalul sălăjean se poate mândri. Fotbalul l-a început la vârsta de şapte ani, la Viitorul Zalău, fiind un tip la fel de modest ca vărul său, Marius Cozma, fostul căpitan al Armăturii Zalău. „Mi-a plăcut fotbalul de mic, dar nu mă gândeam că voi ajunge într-o zi la un club atât de cunoscut în România la nivel de copii şi juniori, cum este Ardealul Cluj”, ne-a declarat Dănuţ Cozma.
Pasul spre Ardealul Cluj l-a făcut în 2012, club cu care a devenit vicecampion naţional în ultimele două sezoane.
„Anul acesta a fost cel mai bun de până acum pentru clubul Ardealul. Cu două grupe am devenit vicecampioni ai României, iar a treia s-a clasat pe locul trei la nivel naţional”, mai spune Cozma.
Fostbalistul sălăjean a participat în trecut la câteva selecţii pentru lotul naţional la categoria lui de vârstă, însă, vestea cea mare a venit în această vară, când Dănuţ Cozma a fost convocat în premieră la lotul naţional Under 18, pregătit de selecţionerul Costel Enache.
Jucătorii convocaţi la lot s-au prezentat marţi dimineaţa la Centrul Naţional de la Buftea, urmând să susţină în această săptămână câteva antrenamente, dar şi un joc de verificare, cel mai probabil împotriva unei echipe din Liga a II-a.
Dănuţ Cozma susţine că nu a avut un model după care să se ghideze în carieră, însă, nu a ascuns faptul că şi-ar dori să ajungă într-o zi în curtea clubului Steaua Bucureşti.
„Orice jucător care-şi propune să facă performanţă îşi doreşte să ajungă la echipe de top din România. Steaua Bucureşti este cel mai mare club din ţară şi cred că foarte mulţi dintre tinerii fotbalişti speră să ajungă la acest club”, mărturiseşte tânărul fotbalist.
Cât despre convocarea în premieră la echipa naţională Under 18, Cozma a precizat că va face tot ceea ce depinde de el ca în viitor să mai aibă parte de astfel de momente.
„Este o bucurie foarte mare să fac parte din lotul naţional la categoria mea de vârstă. Este o convocare care mă onorează, dar, în acelaşi timp mă şi obligă ca pe viitor să fac tot ceea ce depinde de mine pentru a mai avea parte de astfel de momente. Sper să ajut şi în viitor loturile naţionale”, a încheiat Danuţ Cozma.
Fotbaliştii sălăjeni, evidenţiaţi de antrenorii de la Ardealul Cluj
Ardealul Cluj este una dintre cele mai cunoscute şcoli de fotbal din România. Majoritatea microbiştilor cunosct faptul că la acest club s-au format internaţionalii Vlad Chiricheş şi Alexandru Maxim. Călin Moldovan, unul dintre cei cinci antrenori ai acestei şcoli de fotbal, susţine, însă, că cel mai mare talent a fost Mihai Răduţ. Printre jucătorii pe care acesta i-a lăudat se numără şi Vlad Morar, un alt fotbalist sălăjean ce a început fotbalul la Viitorul Zalău, evoluând, în prezent, la Rapid Bucureşti.
„Cel mai mare talent în şcoală a fost Mihai Răduţ. Locul lui trebuia să fie într-un campionat foarte puternic, dar nu ştiu din ce motive el joacă tot în Liga I. Al doilea jucător a fost Vlăduţ Morar, ca talent nativ şi calităţi. Oricum, nimic nu vine de la sine dacă tu, ca jucător, nu munceşti zi de zi, nu ai grijă de viaţa extrasportivă. Toţi vorbesc de Chiricheş, păi el a avut un parcurs super bun pentru performanţă. S-a dus la Internaţional Piteşti în „C”, a jucat meci de meci, a promovat în „B”, a jucat meci de meci, apoi în „A”, la fel. A venit transferul la Pandurii, Steaua, Tottenham, a luat-o treptat. Majoritatea părinţilor şi copiilor cred că, dacă ai terminat junioratul, gata, ai ajuns fotbalist. Trecerea de la juniori la seniori e destul de grea, trebuie să ai tărie de caracter, să ştii care e scopul tău, să dai totul pentru fotbal, pentru că nu vine nimeni cu covor roşu să ţi-l întindă”, a afirmat antrenorul Călin Moldovan într-un interviu acordat cjsport.ro.
Tehnicianul clujean a evidenţiat şi o serie de jucători din noua generaţie, printre ei fiind şi Dănuţ Cozma.
„A fost unul dintre cele mai bune produse ale clubului Viitorul”
Primul antrenor al fotbalistului Dănuţ Cozma a fost Daniel Sabou, actualul preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Sălaj. Acesta a precizat că mijlocaşul care va împlini la finalul acestei luni vârsta de 19 ani a fost unul dintre cele mai bune produse ale clubului.
„De mic a fost un copil talentat, dar şi serios. Mă bucur că a ajuns la Ardealul Cluj, unul dintre cele mai mari cluburi din ţară. Nu pot să fiu decât mândru de faptul că a fost convocat la lotul naţional Under 18, mai ales că am fost primul său antrenor”, ne-a declarat Daniel Sabou.