Absolvenţii de liceu din Sălaj au susţinut, luni, 4 iulie, prima probproba scrisă la Limba şi literatura română, prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, în sălile de examinare s-au prezentat peste 1.600 de elevi.
La profilul Real, la primul subiect, elevii au primit un text la prima vedere din piesa de teatru „Madona” a lui Tudor Muşatescu, în timp ce la subiectul al doilea, candidaţii au avut de realizat un text argumentativ de maxim 300 de cuvinte, despre rolul jocurilor pe calculator în viaţa tinerilor. Cel de-al treilea subiect a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte, despre tema şi viziunea despre lume într-un roman interbelic studiat.
Absolvenţii claselor cu profil Uman au avut de rezolvat, la Subiectul I, mai multe cerinţe din piesa de teatru „Citadela sfărâmată” de Horia Lovinescu, în timp ce la Subiectul II, tema a fost întocmirea unui text de timp argumentativ de cel mult 300 de cuvinte despre rolul lecturii în dezvoltarea personală. Ultimul subiect s-a referit la caracterizarea unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.
La centrul de examen de la Colegiul Naţional Silvania Zalău au fost testaţi aproximativ 300 de absolvenţi ai unităţii şcolare şi ai Liceului de Artă „Ioan Sima” din municipiul. Deşi au avut la dispoziţie trei ore pentru rezulvarea subiectelor, primii candidaţi au ieşit pe poarta liceului după mai puţin de două ore. Părerile liceenilor au fost, aşa cum era de aşteptat, împărţite. În timp ce unii s-au declarat extrem de mulţumiţi de subiecte, alţii au ieşit cu un gust amar. „A fost cam greu. O să iau un opt, probabil”, ne-a spus unul dintre primii absolvenţi care a ieşit din examen.
„Au fost subiecte destul de uşoare, dar cred că m-aş fi descurcat mai bine dacă aş fi primit un subiect de poezie. Oricum, nu îmi fac probleme. Va fi mai bine la matematică”, a precizat zâmbind o elevă.
„M-am pregătit mult pentru Bac, iar subiectele au fost pe placul meu. Nici nu mă gândesc să nu iau măcar 9,50”, a spus o altă tânără.
Bacalaureatul continuă marţi, 5 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 6 iulie, candidaţii vor susţine proba obligatorie a profilului, respectiv Matematică pentru elevii de la profilul Real şi Istorie pentru elevii de la profilul Uman. Ultima probă scrisă din cadrul Bacalaureatului este programată vineri, 8 iulie, când absolvenţii vor da proba la alegere a profilului. Aceştia au de ales aici între dintre disciplinele fizică, chimie, biologie, informatică, respectiv geografie, filozofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi sociologie. Rezultatele vor fi afişate în 12 iulie, cei nemulţumiţi de rezultate putând depune contestaţii în cursul aceleiaşi zile, în intervalul orar 16-20. Contestaţiile vor fi soluţionate între 13 şi 15 iulie, pentru ca rezultatele finale să fie afişate în 16 iulie.