Sălajul are patru elevi de 10 la Evaluarea Naţională

Rezultatele Evaluării Naţionale din acest an au fost publicate vineri, pe site-ul Ministerului Educaţiei, dar şi la unităţile şcolare din judeţ. În aceeaşi zi, cei nemulţumiţi de notele obţinute au putut depune contestaţii.

Din totalul celor 1.911 absolvenţi ai clasei a VIII-a care s-au prezentat la examene, patru au reuşit să obţină media 10. Este vorba despre Cristian Vlad Drăjan, de la Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga” Jibou, Tatiana Ţico, de la Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu” Zalău, Daria Cosmina Pop, de la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Zalău şi Adelina Unguruşan Iancu, de la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr” Zalău.
Alţi 154 de elevi din judeţ au obţinut medii cuprinse între 9 şi 9,95. Cu medii cuprinse între 8 şi 8,98 s-au ales 354 de elevi, 312 absolvenţi au avut între 7 şi 7,98, 292, între 6 şi 6,98, în timp ce 287 au intrat în categoria celor cu medii cuprinse între 5 şi 5,98. Astfel, rata de promovabilitate este de 73,62 la sută.

DSCF2689

Datele Ministerului mai arată că în Sălaj, 503 absolvenţi de-a opta au medii mai mici de 5, cel puţin până la soluţionarea contestaţiilor. Şapte dintre ei au luat nota 1 atât la română, cât şi la matematică, adică doar punctul din oficiu. Aceştia au ieşit de pe băncile şcolilor din Pusta, Ileanda şi Crişeni.

Elevă de 10: „Subiectele au fost de nivel mediu”
Daria Cosmina Pop, absolventă a Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Zalău, este una dintre cei patru elevi de zece ai Evaluării Naţionale din acest an.

20160630_182409

Adolescenta consideră că atât subiectele de la Limba şi literatura română, cât şi cele de la Matematică au fost de nivel mediu. Învăţând temeinic şi având experienţă în ceea ce priveşte competiţiile şcolare, Cosmina a intrat în sala de examen cu gândul că trebuie să ia nota 10 la ambele materii. „Sunt o perfecţionistă şi dintotdeauna am ţintit nota maximă. La matematică am fost foarte sigură pe mine, însă la literatură am avut ceva emoţii pentru că aici sunt aspecte subiective, interpretabile, iar viziunea mea să fie şi cea a profesorului care corectează lucrarea”, ne-a spus eleva, care s-a temut că va fi depunctată pentru că nu excelează la caligrafie. „Nu am un scris foarte frumos şi m-am temut că acest lucru mă va costa. Din fericire, nu a fost asa”, mai spune Cosmina Pop.
Tânăra a terminat gimnaziul cu media generală 9,99. De-a lungul celor patru ani, a participat la mai multe competiţii şcolare importante, calificându-se, în clasa a VI-a şi a VIII-a la Olimpiada Naţională de Matematică şi la cea de Lingvistică, iar în clasa a VII-a, la Naţionala de Chimie.
Cel mai probabil îşi va depune fişa de înscriere la Colegiu Naţional Silvania, unde va opta pentru profilul Matematică-Informatică.

Înscrierile la liceu se fac între 8 şi 12 iulie
Potrivit calendarului Evaluării Naţionale, contestaţiile vor fi soluţionate până luni, 4 iulie, pentru ca în următoarea zi să fie publicate rezultatele finale. Între 8 şi 12 iulie, absolvenţii de gimnaziu sunt aşteptaţi să îşi completeze fişele de înscriere la liceu, iar în 20 iulie, unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi lista cu locurile neocupate în liceele din judeţ. În aceeaşi zi, liceele vor afişa lista candidaţilor ce le-au fost repartizaţi. Candidaţii vor putea depune dosarele de înscriere la liceele la care au intrat în perioada 21 – 29 iulie.

Leave a Comment