Politica are taine pe care chiar şi actorii ei le desluşesc cu greu. Pentru alegător lucrurile devin şi mai complicate după ce descoperă că regulile se schimbă în toiul jocului şi că peste promisiunile ce i-au fost făcute în campania electorală se aşază praful uitării. S-a convins de asta după fiecare prezenţă la urne.
Prima „ţeapă” a primit-o la scurt timp după aflarea rezultatelor scrutinului. Când s-a uitat peste lista candidaţilor la locale, a văzut nişte nume aranjate într-o ordine. Ştia că eligibili erau doar cei din fruntea listei şi că votul său le va da o şansă doar unora să prindă un fotoliu de consilier, aşa că a pus ştampila apăsat în chenarul a cărui formulă o considera câştigătoare. Îl cunoştea de mic pe ocupantul poziţiei a treia din listă, ştia că este om serios, harnic şi de cuvânt, şi că odată ajuns în consiliul local va face tot ce-i stă în putinţă să nu dezamăgească.
După ce s-au numărat voturile, alegătorul nostru a jubilat. Partidul a câştigat trei scaune de consilier, ceea ce însemna că unul îi revine candidatului serios, harnic şi de cuvânt. Bucuria i-a pălit rapid, aflând că în locul celui de pe poziţia a treia a fost desemnat purtătorul tricoului cu numărul şapte. „De ce? Eu nu pe ăla l-am ales!”, strigă deznădăjduit alegătorul. Ei, cum de ce? Pentru că aşa a vrut partidul şi voinţa partidului câştigă fără drept de apel în faţa voinţei alegătorului nostru şi a altora ca el.
Numărul trei a fost, practic, momeala folosită pentru amăgirea electoratului. Omul serios, harnic şi de cuvânt a fost bun de adus voturi partidului şi mazilit la finalul bătăliei, pentru a face loc celor care vin la urmă pentru a culege roadele.
Cât despre alegător, lui nu-i rămane decât să se întoarcă la ale lui, să-şi vadă de treburile cotidiene până peste patru ani, când i se va solicita din nou, cu nonşalanţă, votul. Şi ce dacă a fost trădat? Şi ce dacă s-a ales praful de discursurile frumos construite în campanie şi de promisiunile ce vizau drumuri mai bune, canalizare, alimentare cu apă, reducerea birocraţiei, eliminarea nepotismului din instituţii, stârpirea corupţiei… şi câte şi mai câte?
Şi totuşi, românu-slugă, inclusiv maghiari, mă refer la întregul popor, votează conştiincios, fericit că avem bogătaşi. Aşteaptă fremătând şi tropăind mărunt din picioare, o nouă tură de alegeri !
Oare aceasta este povestea consilierilor de la Pericei?