Cea de-a şasea ediţie a Porolissum Fest va avea loc, la finalul acestei săptămâni, la castrul roman de la Porolissum. Cu aceste prilej, publicul de toate vârste este invitat să ia parte la o serie de activităţi special pregătite de către specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, împreună cu tinerii voluntari de la liceele din municipiu.
Printre atracţiile manifestării se numără demonstraţii, confruntări între trupele de reconstituire istorică, dansuri arhaice, demonstraţii culinare, jocuri romane, pentru a surprinde toată atmosfera de zi cu zi a perioadei.
Din nevoia de a diversifica periodic structura festivalului, dar şi pentru că organizatorii îşi propun ca pe viitor să-l transforme într-o manifestare internaţională, ediţia din acest an se va derula pe parcursul a două zile.
După cum ne-a declarant Corina Bejinariu, managerul MJAI Zalău, activităţile de sâmbătă se vor desfăşura în amfiteatrul roman, recent restaurant printr-un proiect European. Ele vor debuta la ora 10, cu o excursie călare pe graniţa romană, în cadrul căreia doritorii vor putea parcurge o porţiune din primul limes al Daciei şi vor afla diverse informaţii despre istoria zonei.
“Un element de maximă noutate îl constituie componenta de gastronomică antică. Astfel, am pregătit mai multe activităţi legate de bucătărie romană, printre care un concurs de gătit în cadrul căruia se vor întrece zece pasionaţi de gastronomie, ei urmând să pregătească reţete preluate din celebra carte a lui Apicius”, a declarant oficialul Muzeului.
Tot sâmbătă sunt programate luptele de gladiatori, dansuri arhaice, confruntarea amazoanelor, concertul trupei Mike Godoroja&Blue Spirit, dar şi asediul nocturn cu săgeţi şi proiectile incendiare.
În a doua zi a festivalului, activităţile se mută în faţa Porţii Praetoria, unde chef Antonio Passarelli va găti ajutat de maestrul bucătar Mircea Groza. “Va fi o demonstraţie de gastronomie antică, pe parcursul căreia publicul va primi informaţii despre preparate, urmată de degustarea preparatelor”, a mai spus Corina Bejinariu.
Un alt element de noutate al celei de-a şasea ediţii a Porolissum Fest sunt atelierele interactive. Potrivit sursei citate, pe durata celor două zile, publicul se va putea implica în prepararea pâinişoarelor romane, a biscuiţilor ştampilaţi, a vinului aromatizat sau a ceaiurilor miraculoase, va putea participa la jocurile romane şi va avea ocazia să modeleze în lut. Nu au fost uitate competiţiile destinate în special celor mici, aceştia fiind ivitaţi să se întreacă la trasul frânghiei, aruncarea bolovanului sau trasul cu arcul.
Trupele participante la Porolissum Fest sunt Asociaţia Amicii Muzeului Zalău, Asociaţia Terra Dacica Aeterna Cluj-Napoca, Asociaţia Omnis Barbaria Satu Mare, Asociaţia Castrum Novis Sibiu, Asociaţia Culturală Geto-Dacii din Moldova Iaşi, Asociaţia Culturală Tomis Constanţa, Nimfele Daciei Zalău, Vulturii din Călata, Lupii Pustiei Oradea şi Asociaţia Virtus Antiqua Cluj-Napoca.