Sportul de performanţă la nivel de echipă în Sălaj înseamnă, de foarte mulţi ani, handbal, volei şi fotbal. Primele două ramuri sportive activează pe prima scenă, în timp ce fotbalul a ajuns până la nivelul Ligii a II-a atât în Zalău, cât şi la Şimleu Silvaniei. În prezent, în oraşul de sub Măgura nu se mai vorbeşte despre fotbal la nivel de seniori decât în Liga a IV-a, iar FC Zalău a avut în acest an un parcurs mai mult decât modest în Liga a III-a, ocupând ultimul loc în Seria a V-a.
Handbalul zălăuan a făcut legea nu o dată în România, a ajuns să câştige chiar o cupă europeană, apoi să joace o finală de cupă europeană. Voleiul zălăuan a fost lider în România în repetate rânduri, a ajuns în sferturi de finală în Europa, însă, de câţiva ani, sportul de performanţă la nivel de echipă în judeţ se bazează, în cea mai mare parte, pe susţinerea autorităţilor publice.
Atât la handbal, cât şi la volei, se alocă anual sume consistente, însă Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, este de părere că performanţele echipelor sălăjene nu vor creşte atâta timp cât investitorii din mediul privat întârzie să apară.
„În celelalte ţări din Europa, finanţările sunt diferite faţă de ceea ce se întâmplă în România. Actorii principali sunt cei din mediul privat, pentru că legislaţia fiscală le permite acest lucru, iar autorităţile locale vin în completare, nu cu sume foarte mari. Am văzut acest lucru în Germania, în Ungaria, în Franţa, iar în ţările nordice, autorităţile publice aproape că nu finanţează sportul în mod direct. Dacă dorim să avem performanţe pe termen mediu şi lung, ar trebui regândit sistemul de facilităţi fiscale pentru cei care finanţează sportul. Este adevărat că s-a făcut o modificare mică, a crescut procentul din cifra de afaceri care poate fi alocat sponsorizărilor de la trei la cinci, dar acest lucru este prea puţin pentru sportul de performanţă dacă vrei să te baţi cu echipe puternice din Europa. Dacă se vor găsi soluţii pentru a încuraja investitorii să dea bani la sport, lucrurile se vor îmbunătăţii. Dacă nu, există riscul ca la un moment dat, Consiliile Judeţene şi Locale să ajungă la o limită peste care nu se mai poate trece, astfel că nici performanţele nu vor mai creşte. În acest moment, majoritatea banilor la handbal provin de la Consiliul Judeţean, iar la volei, de la Consiliul Local. Sunt sume importante care merg spre sport şi, întotdeauna va fi cineva care va spune că ar fi o variantă mai bună de a investi acei bani”, a afirmat Tiberiu Marc.
Consiliul Judeţean Sălaj este principalul finanţator al HC Zalău, iar Consiliul Local Zalău are acelaşi statut la cluburile de volei şi fotbal.
se vor imbunatati si cu securisti?
fa mai drumurile tigan borat securest, sunt varza la propriu si la figurat. securistule si toti handicapatii care te-au votat
De unde firma mai tarane, ca investitorii fug de Salaj! Gunoiule, Salajul e pe ultimul loc in tara, din cauza ta hot, mojic cu doua clase.
Nici nu sunt investotori in Salaj, toti fug cand te vad marc si ciuntu!
Marc stie ce spune si o face bine,amaratilor de PDL isti frustrati si batuti in cap,iar in alegeri batuti mar.De acum faceti ce vreti,ca nu va baga nimeni in seama,Ciunt si Marc v/au calcat in picioare!!!
Gargaragii de ocazie . Voi ce faceti pt acest judet ? Marc isi pune amprenta cu lucruri palpabile (spital,drumuri in judet , cultura si nu in ultimul rand gandire sanatoas in materie de sport de performanta ..etc) Voi ? Niste putraziciuni , care treceti degeaba prin viata ! Rusine sa va fie !
imbunatati cu un singur i
Marc ar fi bine sa va programeze pe toti frustrati din PDL si fratii lor la cate o .!mu -mu..sa va linisteasca de grija lui….