Aproape 150 de elevi , din 17 judeţe ale ţării, au participat la ediţia naţională a concursului de consiliere şcolară prin art-terapie “Exprimă-te liber”, ce s-a desfăşurat în Zalău, în 10 şi 11 iunie.
Manifestarea a avut ca scop implicarea elevilor de gimnaziu şi de liceu în pregătirea unor lucrări ingenios concepute şi transmiterea unor mesaje educaţionale de impact prin intermediul diferitelor tehnici de exprimare specifice art-terapiei. Prin acest proiect, consilierea se realizează în cadrul unui concurs cu public, în care rolul consilierului şcolar este preluat de către elevii participanţi.
La ediţia din acest an, tinerii au fost invitaţi să se exprime liber pe marginea temei “Emoţiile – inevitabile, dar controlabile!”
La nivel gimnazial, premiul I a fost obținut de către echipajul de elevi de clasa a V-a de la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău (Ciobanu Ana, Ciobanu Miruna, Kabai Marco şi Pop Ştefan), coordonaţi de consilier școlar, profesor Dragoş Anca Corina şi profesor Covaci Silvia, care au ales ca tehnică de exprimare, meloterapia.
Premiul al II-lea a fost adjudecat de către eleva, Dobrotă Mira, clasa a V-a, de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Cluj-Napoca, prof. Obancea Maria. Tehnica de exprimare a fost monologul.
Premiul III a ajuns la echipajul elevilor din clasa a VI-a de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuţi (Bodnărescu Lăcrămioara, Cozloschi Luca, Istrate Tomer şi Nichitoi Lorena), profesorii: Pavelescu Maria, Popa Narcisa și Strugaru Mădălina, cu tehnica de exprimare teatru.
Mențiunea I a fost obţinută de către eleva Oniţă Adina, clasa a VI-a, de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Bistriţa, prof. Tofan Ana. Tehnica de exprimare folosită în concurs a fost creaţia muzicală.
Mențiunea a II-a a revenit echipajul ui de elevi din clasa a V-a, de la Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” Satu-Mare, prof. Cristea Sînziana. Tehnica de exprimare a fost teatrul.
La nivel liceal, premiul I a fost oferit echipajului de elevi de la Liceul Teoretic „Solomon Haliţă” Sângeorz Băi (Boţca Lenuţa Maria, Iloaie Flavius Gabriel, Neamţiu Oana Simina şi Ureche Sorina), prof. Hudrea Daniela, Flore Anamaria și Ureche Anamaria. Ei au ales ca tehnică de exprimare, dansul.
Premiul II a fost obținut de către echipajul de elevi de clasa a IX-a și a XII-a, de la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău (Oros Bogdan, Mureșan Adina, Albu Ionuț și Maier Maria), prof. Dragoș Anca și prof. Covaci Silvia, care au ales sceneta ca tehnică de exprimare.
Premiul III a ajuns la reprezentanţii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu (Filip Rebeca Denisa, Păsăreanu Elisa Florela şi Udrescu Ionela Denisa), care s-au exprimat prin euritmie (poezie şi dans). Elevii au fost coordonați de către prof. Ceuranu Mihaela.
Mențiunea I a fost obţinută de către echipajul de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” Oradea (Bar Denisa Mălina, Hegeduş Alexandra, Moţ Timotei şi Sîrca Geanina), prof. Levai Mihaela Ioana și Vidican Alina. Tehnica de exprimare folosită în concurs a fost colajul filmat.
Mențiunea a II-a a fost acordată echipajului de elevi de la Liceul de Artă „Plugor Stefan” Sfântu Gheorghe (Fekete Kata, Gyenge Timea, Olvedi Andrea şi Sebestyen Eszter), profesorii Brassai Laszlo și Para Noemi. Tehnica de exprimare folosită în concurs a fost teatrul.
Mențiunea a III-a a fost obţinută de către echipajul de elevi de la Liceul Tehnologic „Marmaţia” Sighetu Marmaţiei (Miţiţi Eleonora Oana, Petrovai Adina Florina, Ulici Ancuţa Liliana şi Ulici Ioana Teodora), prof. Borlean Elek Anamaria și Vraja Lokotos Ioan Daniel. Tehnica de exprimare folosită în concurs a fost filmul.
“Exprimă-te liber” a fost organizat de către Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sălaj – Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică Sălaj, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Consiliul Județean Sălaj.
Cel mai bine ar fi ca în astfel de concursuri punctajele oferite de fiecare membru al juriului să fie la vedere…ca să nu fie nici o îndoială de corectitudine…