PSD, PNL şi UDMR au împărţit primăriile oraşelor şi comunelor din judeţul Sălaj la scrutinul din 5 iunie. Astfel, social-democraţi au câştigat 25 de primării, liberalii au cucerit 21 de primării, iar UDMR şi-a adjudecat 14. O singură comună din judeţ va fi condusă în următorii patru ani de un independent.
Primăriile din Zalău, Jibou, Agrij, Bălan, Bănişor, Buciumi, Chieşd, Creaca, Cristolţ, Cuzăplac, Fildu de Jos, Gîrbou, Halmăşd, Horoatu Crasnei, Ileanda, Letca, Meseşenii de Jos, Mirşid , Poiana Blenchii, Rus, Sîg, Sînmihaiu Almaşului, Someş –Odorhei, Şimişna, Treznea au fost câştigate de PSD.
Liberalii vor conduce pentru următorii patru ani primăriile din Şimleu Silvaniei, Almaşu, Băbeni, Benesat, Bobota, Cizer, Coşeiu, Crişeni, Dragu, Gîlgău, Hida, Lozna, Marca, Măerişte, Năpradea, Plopiş, Românaşi, Surduc, Valcău de Jos, Zalha şi Zimbor.
UDMR a câştigat nu mai puţin de 14 primării: Cehu Silvaniei, Bocşa, Camăr, Carastelec, Crasna, Dobrin, Hereclean, Ip, Lozna, Pericei, Sălăţig, Şamşud, Sărmăşag şi Vîrşolţ.
Comuna Nuşfalău este singura din judeţ cu primar independent.
PSD a câştigat 13 fotolii de consilieri judeţeni
Din viitorul Consiliu Judeţean vor face parte 13 reprezentanţi ai PSD, zece liberali şi opt UDMR-işti. Celelalte patru formaţiuni politice înscrise în competiţia electorală – ALDE, PPMT, UNPR şi PMP – nu au reuşit să treacă pragul electoral impus de legislaţia în vigoare.
Surpriză de proporţii în Zalău: Edilul în funcţie, liberalul Radu Căpîlnaşiu, nu a mai prins cel de-al patrulea mandat.
În cele 38 de secţii ale municipiului Zalău, potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Biroului Electoral Municipal, au votat 21.698 de persoane. La Consiliul Local, cele mai multe voturi au ajuns la candidaţii PSD, care au primit 39,57 la sută dintre sufragii, social-democraţilor revenindu-le, astfel, nouă fotolii de aleşi municipali.
Le urmează PNL, cu 21,32 la sută şi cele cinci posturi de consilieri aferente. UDMR-iştii au câştigat trei scaune în Consiliul Local, graţie celor 14,05 la sută dintre alegători care le-au acordat votul de încredere, cei de la PMP, două, ALDE, unul şi PNŢCD, unul.
În ceea ce îi priveşte pe candidaţii pentru şefia Primăriei Zalău, cel mai bine clasat a fost pesedistul Ionel Ciunt, fost prefect al judeţului, pentru care au optat 8.714 cetăţeni, respectiv 40,16 din totalul celor 21.698 de voturi valabile. Primarul în funcţie, Radu Căpîlnaşiu, a obţinut 4.570 de voturi, adică 21,06 la sută.
Poziţia a treia este ocupată de Fazakaş Nicolae, UDMR, cu 2.915 voturi, urmat fiind de Vasile Cristian Lungu (PMP), cu 1.470 de voturi, Gheorghe Stanciu (independent), cu 1.375 de voturi, Dorel Labo (PNŢCD), cu 971 voturi, Mirel Taloş (ALDE), 866 de voturi şi Mircea Abrudan, cu 434 de voturi.
Radu Căpîlnaşiu, după pierderea alegerilor: „Îmi reproşez că nu am construit din timp un candidat pentru Primăria Zalău”
Detronat de la conducerea Primăriei Zalău după 12 ani, liberalul Radu Căpîlnaşiu ne-a declarat că rezultatele pe care le-a obţinut la scrutinul din 5 iunie nu l-au surprins foarte mult. „Au fost foarte mulţi factori cumulaţi care ne-au adus în această situaţie”, a precizat edilul în funcţie, care a pierdut fotoliul de primar la o diferenţă considerabilă faţă de candidatul social-democrat Ionel Ciunt.
„Nu mi-am dorit iniţiat să mai candidez pentru un nou mandat şi, mai apoi, am făcut o rocadă care i-a bulversat pe cetăţeni şi a creat disfuncţionalităţi în structura de partid. În niciun caz nu a fost un gest pe care să mi-l doresc ori unul benefic pentru partid”, susţine Căpîlnaşiu, referindu-se la decizia de ultim moment de a-l înlocui pe Valer Crişan în cursa pentru Primăria Zalău.
Un alt element care a afectat negativ rezultatele liberalilor la nivel de municipiu a fost atitudinea contracandidaţilor, care, în opinia primarului, „s-au axat pe demolarea mea şi a programului meu electoral şi mai puţin pe dispute între ei. Niciunul nu a venit cu o idee nouă, preferând să promoveze proiecte în derulare ale Primăriei Zalău. Mă aşteptam, totuşi, la ceva nou cel puţin din partea unora dintre candidaţi”.
Întrebat dacă îşi reproşează ceva, Căpîlnaşiu a răspuns: „Îmi reproşez că nu am reuşit să construim din timp un candidat pentru Primăria Zalău, lucru care ne-a costat scump. Am improvizat de moment, dar nu ne-am preocupat din timp de formarea unui candidat”.
Copreşedintele PNL Sălaj consideră că votul zălăuanilor a fost mai degrabă unul împotriva sa, decât în favoarea celorlalţi competitori. „Oamenii m-au sancţionat pentru decizia de demolare a garajelor, pentru drumurile şi trotuarele neasfaltate, pentru amenzile de parcare”, a opinat Radu Căpîlnaşiu. Potrivit spuselor sale, rezultatele deloc îmbucurătoare pe Zalău şi-au pus amprenta asupra celor obţinute la Consiliul Judeţean: „Pe judeţ, rezultatele nu sunt rele. Totuşi, dacă păstram Zalăul, puteam câştiga Consiliul Judeţean”.
Pentru PNL Sălaj, urmează o perioadă de analiză, de discuţii şi reorganizare: „Trebuie să facem nişte schimbări, însă nu ştim dacă acestea se vor produse acum ori după alegerile parlamentare”. În ceea ce priveşte viitorul său politic, primarul în funcţie spune că, deocamdată, nu a luat o decizie. „Este încă prematur să discutăm. Cred, însă, că trebuie să am responsabilitatea unei poziţii, pentru că sunt mulţi colegi care se bazează pe experienţa mea în administraţia publică locală”, a punctat liberalul.
Primăria municipiului Zalău a fost câştigată de candidatul PSD, Ionel Ciunt, cu 42 la sută din voturile valabil exprimate, urmat fiind de edilul în funcţie, Radu Căpîlnaşiu, cu 23 la sută.
Ionel Ciunt se aştepta la o luptă mai strânsă
Rezultatele alegerilor pe Zalău i-au surprins până şi pe social-democraţi. Deşi anticipau câştigarea Primăriei şi a unui număr de minim opt consilieri locale, PSD-iştii spun că se aşteptau la o competiţie mai strânsă cu liberalii.
Întrebat dacă pune succesul în alegeri pe seama votului negativ pe care zălăuanii i l-au acordat edilului în funcţie, candidatul PSD, Ionel Ciunt, a declarat: „Am câştigat pentru programul propus şi pentru că zălăuanii au simţit că pot avea încredere în mine. Am câştigat şi pentru că Radu Căpîlnaşiu a fost taxat de către alegători pentru lucrurile pe care nu le-a făcut”.
Lucian Bode, destul de optimist
“Așteptăm confirmarea oficială, dar vă pot spune că rezultatul PNL, la nivel județean, este unul bun!”, este de părere copreședintele PNL Sălaj, deputatul Lucian Bode. Acesta a ținut să îi felicite pe toti candidatii care s-au înscris in cursa electorală de duminică. “Mesajul primit de la sălăjeni, în 5 iunie, a fost clar. Eu cred că avem o bază solidă de la care să continuăm dialogul politic și să ajungem, cu noul mandat acordat de cetățeni, la îndeplinirea viziunii liberale pentru Sălaj. Doresc să le mulțumesc tuturor sălăjenilor care s-au prezentat duminică la vot. Celor care au votat pentru echipa PNL și, implicit, pentru schimbare, le transmit că avem, împreună, aceleași speranțe pentru dezvoltarea Sălajului și pentru viitorul copiilor noștri. Datorită spiritului civic pe care sălăjenii l-au arătat duminică, consider ca județul nostru are viitor”, a conchis liderul liberal.
Viceprimarul Fazakaş, mulţumit de rezultatele UDMR
„Rezultatele obţinute sunt bune şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care au crezut în mine, indiferent de naţionalitate. Mi-aş dori ca zălăuanul să fie câştigătorul acestor alegeri, nu un candidat ori un partid”, ne-a declarat viceprimarul Fazakas Nicolae, cel care a candidat la fotoliul de primar al Zalăului din partea UDMR. Acesta a recunoscut că nu s-a aşteptat ca scrutinul din 5 iunie să genereze un astfel de rezultat pentru conducerea Primăriei.
Cristian Lungu, PMP: „Călătoria de a-mi servi comunitatea abia a început”
O altă surpriză a scrutinului din 5 iunie o reprezintă candidatul PMP, Vasile Cristian Lungu, care, deşi nu este un personaj cunoscut în rândul zălăuanilor, a convins aproape 1.500 de alegători, adică 6,77 la sută din totalul celor care au trecut pe la urne. Acest lucru îl plasează pe Lungu pe poziţia a patra în rândul celor opt competitori electorali.
„Acum puțin peste o lună de la întoarcerea mea în România, moment în care mi-am asumat provocarea de a-mi servi şi a reda comunității din experiența mea, am știut că va fi doar un început de drum. Mulți m-au întrebat în timpul campaniei daca mă voi întoarce definitiv în SUA după alegeri. Ei bine, iată-mă încă aici! Pentru mine călătoria de a-mi servi comunitatea care m-a format si țara în care m-am născut abia a început. Mergem înainte, toate pânzele sus!”, a precizat reprezentantul PMP.
Pulsul aleşilor oraşelor sălăjene, după aflarea rezultatelor
Cheregi János – învingătorul din Cehu Silvaniei
“Continuăm ce am început”, ne-a declarat proaspăt-alesul în funcţia de primar al oraşului Cehu Silvaniei, Cheregi Janos, cel care, sub aripa UDMR a câştigat alegerile locale din Cehu. “Vom lăsa sărbătorirea acestei victorii pentru o altă dată, vrem să continuăm, într-un ritm susţinut şi cu toată răspunderea, cele mai importante obiective pentru locuitorii oraşului nostru. Urgenţa cea mai mare şi prioritatea o reprezintă banii europeni, fără ei, orice proiect este aproape lipsit de şansă. Ne vom axa pe obţinerea acestor bani, proiecte avem destule, e vorba de drumuri, reamenajări, trotuare noi, reabilitări de clădiri, reamenajări ale spaţiilor verzi şi, desigur, noi obiective care vin atât prin propuneri „specializate”, dar mai ales prin glasul celor care ne-au ales. Ei vor fi cei care vor decide, în ultimă instanţă, ceea ce doresc pentru oraşul lor. Datoria noastră este să obţinem bani, să ne ţinem de cuvânt şi să nu-i dezamăgim pe oameni”, ne-a declarat, bucuros, viitorul primar al oraşului Cehu Silvaniei. Cu 1.500 de voturi din partea alegătorilor şi un procent covârşitor de 45 la sută în faţa contracandidatului PNL, Cheregi va fi noul primar al cehenilor. Din cei 4.256 alegători înscrişi pe listele din Cehu Silvaniei la scrutinul din 5 iunie, au votat 2.141 cetăţeni (procent de participare la vot de 47,3 la sută).
Dan Ghiurco, victorie în faţa Anei Indreieş la Jibou
Jibouanii au decis: noul lor primar este Dan Ghiurco, candidatul Social –democraţilor la cea mai înaltă funcţie din oraş. Cu o diferenţă de peste 800 de voturi ( duminică la ora 23.30) Ghiurco a declarat că este bucuros însă că euforia a recut şi au început deja gândurile. “Nu avem timp prea mult să ne bucurăm. Trebuie să ne apucăm de treabă, sunt atâtea de făcut. Trebuie să ne concentrăm pe fonduri, pe proiecte care sunt începute sau pe cele care sunt absolut necesare oraşului nostru. Ne dorim, prin echipa cu care vom conduce, un oraş modern, jibouanii merită să se bucure de facilităţi, spaţii frumos amenajate, curate, dar şi de multe lucruri noi care până acum nu au fost, dintr-un motiv sau altul, posibile” ne-a declarat Dan Ghiurco, viitorul primar al Jiboului.
Şimleu Silvaniei a votat pentru stabilitate: Septimiu Ţurcaş a spulberat concurenţa
La Şimleu Silvaniei, primarul Septimiu Ţurcaş, candidat PNL, a obţinut încă un mandat, câştigând 73,64 la sută dintre sufragii. Primarul şimleuanilor a spus că este bucuros şi emoţionat deopotrivă şi va face tot posibilul ca în acest nou mandat, oraşul să fie cel puţin aşa cum şi l-au dorit oamenii care l-au votat. Un oraş viu, modern, dezvoltat, în care legătura dintre el, oamenii din subordine şi locuitori să fie una rodnică şi strânsă.
Ei sunt consilierii județeni
În urma alegerilor de duminică, structura Consiliului Județean Sălaj este următoarea: PSD (13 mandate) – Tiberiu Marc, Florian Neaga, Sergiu Panie, Gheorghe Pop, Alin Opriș, Lorena Cernucan, Gavril Gui, Viorel Rațiu, Chiș Filonaș, Alin Demle, Olimpia Pocol, Alexandru Borna și Gheorghe Ursente; PNL – Lucian Bode, Radu Capîlnașiu, Dinu Iancu Sălăjeanu, Marcel Zaharia, Valeriu Crișan, Sabo Ioan, Paul Maghiu, Nicolae Ardelean, Asztalos Florin și Radu Nistorescu; UDMR – Szilagyi Robert, Csoka Tiberiu, Dari Toma, Pop Emeric, Berek Stefan, Domokos Francisc, Sojka Attila și Simonfi Maria
REDACŢIA
Se vorbeste prin targ ca Radu Capilnasiu si Radu Nistorescu o sa fie viitorii vicepresedinti la CJ.sa fie oare un simplu zvon?Legitimitate ar avea avand in vedere ca PNL are zece consilieri cu doi mai putini decat PSD.