Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău invită iubitorii de artă la expoziţia „Cămaşa tradiţională femeiască din Sălaj”, găzduită de Galeria de Artă „Ioan Sima”. Expoziţa poate fi admirată începând de joi – 2 iunie, până la începutul lunii septembrie.
În prezent Muzeul deţine în patrimoniu peste 500 de cămăşi din toate zonele judeţului, iar depozitele secţiei conservă piese achiziţionate până în anii 80, care pot ilustra tipurile de cămăşi, tehnicile şi motivele ornamentale până în a doua jumătate a secolului XX. În Sălaj cămaşa femeiască era cunoscută sub denumirea de spăcel sau vizipcă, iar denumirea de cămaşă era atribuită doar cămăşii bărbăteşti. „Expoziţia aduce în faţa publicului o colecţie de 20 de cămăşi tradiţionale femeieşti din toată zona Sălajului. Prin această expoziţie încercăm să scoatem în evidenţă cămaşa tradiţională din Sălaj atât ca piesă de patrimoniu cât şi ca veşmânt purtat duminica sau în zilele de sărbătoare, într-o perioadă pe care cu drag ne-o imaginăm din poveştile bunicilor”, a spus etnograful Olimpia Mureşan – organizatorul expoziţiei. Acesta a explicat că una dintre cele mai importante piese a costumului popular românesc este cămaşa, din mai multe motive. Ea păstrează vechea tradiţie, prin decorare subliniază diferenţele de vârstă, ocazii şi stare socială şi determină compoziţia ornamentală a costumului, restul pieselor asociindu-se cu cămaşa, cu care trebuie în mod imperios să se acorde ca epocă, vârstă, ornamentică, cromatică. În ceea ce priveşte croiul, în Sălaj, sunt două tipuri de cămăşi: spăcelul cu guler şi gură şi spăcelul cu platcă.
Spăcelul cu guler şi gură
Spăcelul cu guler şi gură este croit din două foi de pânză cusute în mijlocul feţei. Foile trec drept peste umăr, fără cusătură, iar gura “cămeşii” se formează din marginile celor două foi unite în faţă. Gura “cămeşii” numită “chept” este întărită cu două rânduri de călcături. Decorul principal este plasat pe umăr cunoscut ca “tărcătură” pe umăr. Ornamentaţia este dată de încreţituri, iar cusăturile decorative sunt înşirate liniar. Elementele folosite sunt romburi şi triunghiuri. La gât spăcelul este încreţit cu creţele mânânţele care sunt prinse în gulerul confecţionat dublu, cu o cusătură pe muchie numită “cârchitoreşte”. Aceleaşi cusături apar şi la umeri şi la “pumnăşei” – manşete. Mâneca largă, încreţită sus este prinsă de umărul cămeşii. Jos – mâneca este la fel de încreţită şi prinsă într-o manşetă dreaptă cu fentă pumnăşei la gură, încheiată cu nasturi. Sub braţ se introduce puiul de spăcel, un pătrăţel de pânză de cca 8-10 cm, prin care se lărgeşte cămaşa. De regulă mâneca este ornamentată pe verticală de la umăr la manşetă. La manşetă ornamentul este mai dens, iar pe margine sunt prinşi “colţişlori de cipcă”. Gulerul este drep, susţinând încreţiturile “cămeşii” şi este ornamentat cu motive mărunte. Cusătura de unire a gulerului cu cămaşa este mascată de cusături numite “împiestrituri”.
Spăcelul cu platcă
Este o formă mai recentă a cămăşii femeieşti. Platca este un dreptunghi format dintr-o bucată de pânză dreptunghiulară în faţă şi spate. Este răscroită la gât în formă rotundă. De platcă se prinde partea de jos a cămăşii. Mâneca este încreţită şi sus şi jos, terminată într-un volan numită “fodră”. „Ideea organizării acestei expoziţii a pornit de la faptul că, tot mai mult în ultimul timp, ia – cămaşa tradiţională, cea mai importantă piesă a costumului tradiţional, a fascinat deopotrivă pictori, fotografi şi designeri. Toţi aceştia s-au inspirat, au promovat-o şi a fost tot mai mult pusă în valoare. Este momentul să ne arătăm şi noi comorile. În fiecare cămaşă se vede amprenta lăsată de fiecare femeie în parte. Femeia nu se putea mărita dacă nu ştia toarce, ţese sau croi o cămaşă. Ea a amestecat încă de atunci, deodată cu materialele şi culorile folosite – tot sufletul ei, toată dragostea ei şi toate lacrimile ei. Vă invităm să pătrundeţi într-un spaţiu încărcat de trecut şi frumos: ţesături şi cusături tradiţionale şi modele pentru iile de astăzi”, a conchis etnograful de la MIJIA Zalău.
D+na directoare nu-i la sala de fitnes!?? o avut timp pt poza!
D-na directore o avut timp de poza, no fost la sale de fitnes!? mare lucru!
da de ce nu se posteaza comentariile?