La începutul anului 2016, figurau în evidenţa Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sălaj (IPJ) 42 persoane date în urmărire generală (25 cu mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, patru cu sentințe penale, iar 13 persoane au fost date în urmărire fiind dispărute de la domiciliu).
Acestora li s-au mai adăugat, în primele patru luni ale anului în curs alte 31 de persoane date în urmărire, dintre aceştia 23 fiind persoane dispărute de la domiciliu. Pentru șapte persoane au fost emise mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, iar pentru o persoană a fost emisă sentință penală. Prin activităţile desfăşurate de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale-Compartimentul Urmăriri, din totalul de 36 persoane dispărute aflate în evidenţa IPJ Sălaj, 25 au fost găsite și încredințate familiilor, la sfârșitul perioadei analizate aflându-se în evidență 11 persoane.
Ce înseamnă „dat în urmărire”
Darea în urmărire se solicită şi se dispune pentru identificarea, căutarea, localizarea şi prinderea unei persoane în scopul aducerii acesteia în faţa organelor judiciare ori punerii în executare a anumitor hotărâri judecătoreşti.
Darea în urmărire se solicită şi se dispune atunci când nu s-a putut executa un mandat de arestare preventivă, un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, măsura educativă a internării într-un centru de reeducare, măsura internării medicale sau măsura expulzării, întrucât persoana faţă de care s-a luat una dintre aceste măsuri nu a fost găsită; persoana a evadat din starea legală de reţinere sau deţinere ori a fugit dintr-un centru de reeducare sau din unitatea în care executa măsura internării medicale; în vederea depistării unei persoane urmărite internaţional despre care există date că se află în România (sau în altă ţară).
Avem 19 urmăriţi internaţional
În ceea ce privește situația persoanelor pentru care au fost emise mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, din totalul de 32 persoane, 11 au fost prinse și încarcerate în penitenciare în vederea executării pedepsei, la sfârșitul perioadei de referință aflându-se în evidență 21 persoane (două sunt date în urmărire națională și 19 în urmărire internațională). Acestea din urmă sunt condamnate la o pedeapsă privativă de libertate pentru diferite infracțiuni, unele dintre ele grave sau foarte grave: viol, trafic de persoane, ultraj, tâlhărie, înșelăciune, furt, lipsire de libertate, abandon de familie și infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice. Poliţia este pe urmele unui violator periculos, Rezmiveş Alin, din Năpradea, infractor căutat de oamenii legii şi evident, dat în consemn la punctele de trecere a frontierei şi în urmărire internaţională. Alţi infractori urmăriţi naţional şi internaţional sunt Lingurar Alin, din Dragu, căutat după ce a săvârşit o infracţiune de lipsire de libertate, Nagy Attila din Şimleu Silvaniei,– specialist în înselaciuni, Lingurar Andrei şi Lingurar Bulgaru, ambii din comuna Dragu, tâlhari la drumul mare care şi-au deposedat prin violenţă victimele de bunuri şi bani. Şansele ca aceste persoane să se bucure de libertate prea mult timp sunt mici, având în vedere faptul că, în cazurile de urmăriţi naţional şi internaţional, mobilizarea forţelor pentru prinderea acestor infractori se bazează pe munca în regim continuu a unor specialişti din mai multe structuri, pe cooperare internaţională dar şi o bază tehnico-materială vastă şi avansată din punct de vedere tehnologic.
Ziua Internaţională a Dispăruţilor
“Ziua dispăruţilor” a fost marcată şi în România, în 25 mai, fiind oficializată de fostul președinte american Ronald Reagan, în anul 1983. Data de 25 mai nu este deloc întâmplătoare, ea aducând aminte de faimosul caz de dispariție al băiatului în vârstă de șase ani Etan Patz, declarat dispărut la 25 mai 1979 în cartierul Manhattan din New York. Etan Patz nu a fost găsit nici până astăzi, fiind declarat oficial decedat în anul 2001. Investigațiile legate de acest caz continuă însă, şi astăzi. Materialul a fost realizat cu sprijinul Biroului de presă al IPJ Sălaj precum şi al Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri din cadrul Poliţiei sălăjene.
Castiguri din prima luna!100-285 de euro lunar!Pentru mai multe informatii, solicitati mai multe detalii unuia din membrii echipei noastre la una dintre adresele noastre de mail (pe care o gasiti pe net daca o cautati).