Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău a marcat cu succes, alături de un numeros public, „Noapte europeană a muzeelor” dar și aniversarea a 65 de ani de la înființare. Evenimentul, care s-a desfășurat simultan în muzeele din toată Europa, i-a bucurat și pe sălăjeni, prin organizarea de activităţi atât pentru cei mici, cât şi pentru publicul adult. Manifestările organizate în 21 și 22 mai au atras mulți vizitatori, unii sosiți chiar din județele vecine, aceștia având posibilitatea pe parcursul celor două zile – sâmbătă și duminică- să asiste dar și să ia parte la activități inedite, evenimente, concursuri sau vizite, toate organizate și pregătite atent de Muzeul zălăuan.
Manifestarea a beneficiat și de o promovare pe măsură înainte de debut, fiind prezentată către comunitatea locală pe platoul de marmură, printr-o expunere foto documentară a principalelor momente din viaţa muzeului. „Ideea a fost să readucem în memoria celor care ne cunosc ori de a-i familiariza pe cei ce nu ne cunosc cu ce s-a întâmplat de-a lungul timpului şi cum s-a schimbat instituţia noastră în decursul a peste șase decenii”, a precizat Corina Bejinariu, directorul Muzeului. Sâmbătă la prânz, curtea instituției devenise neîncăpătoare. Copii, tineri sau vârstnici au venit și au participat, fiecare după pasiune, curiozitate sau dorință, la evenimentele organizate cu acest prilej. Programul „Nopţii europene a muzeelor”a debutat sâmbătă, cu atelierul „Ne pregătim pentru Noaptea Muzeului”.
Cei mici au trăit emoția unei adevărate luptre romane, fiind echipați, fiecare după preferințe, în barbari sau soldaţi romani, luând apoi parte, sub ochii emoționați ai părinților, la adevărate lecții de luptă. Nu au fost lăsate deoparte nici activităţile casnice, în acest sens organizatorii pregătind atelierul „Micii bucătari şi reţetele bunicilor”, unde fiecare participant și/a preparat rețeta dorită de biscuiți, care apoi au fost copți sub țest, în curtea Muzeului. Gazdele au organizat un atelier etnografic, unde au fost reproduse cusători după motivele de pe cămaşa tradiţională, timp în care copiii au pornit în căutarea comorilor, într-o acțiune care s-a bucurat de mare succes în rândul piticilor, „Micii arheologi”. „Urmaşii lui Wilhelm Tell ” s-au întrecut în concursul de tras cu arcul, atât individual cât și pe familii, cei mai pricepuţi arcaşi primind premii din partea organizatorilor.
Un moment special l-a reprezentat prezentarea și premierea lucrărilor elevilor de la Liceul de Artă „Ioan Sima” executate pentru broşura de promovare a muzeului, intitulată „Poveştile muzeului” şi dedicată copiilor de vârstă şcolară mică.
Motto-ul evenimentului – “Corectează falsurile istoriei!” a fost sintetizat în cadrul unei expoziţii prin care vizitatorii au fost invitaţi să corecteze falsurile sau greșelile istoriei României. Expoziţia a cuprins nouă machete ce reconstituie diferite evenimente istorice, din diferite perioade istorice. În fiecare dintre respectivele machete a existat cel puţin un element care nu se potriveşte cu evenimentul şi cu perioada istorică reprodusă în machetă, publicul fiind provocat să le identifice. Cei mai ageri dintre micii vizitatori au fost premiaţi cu replici ale pieselor noastre de patrimoniu.
Concursul „Fii ghid pentru o noapte, la muzeu” i-a atras pe tinerii care au dorit să fie ghid pentru o noapte pentru vizitatorii care au trecut pragul muzeului cu ocazia acestui eveniment. Cel mai documentat ghidaj a fost premiat de gazdele evenimentului. Lampioanele confecționate de copii și tineri, chiar în curtea Muzeului, au luminat cerul și au adus un plus de farmec acestui eveniment reușit, pe care zălăuanii cu siguranță l-ar dori mai des prezent în viața municipiului.
Copiii au fost cei mai fericiti felicitari si vrem mai des asemenea actiuni, prea putine in Zalau