Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău va marca şi în acest an „Noapte europeană a muzeelor”, prin organizarea de activităţi atât pentru cei mici, cât şi pentru publicul adult. Manifestarea se va întinde pe parcursul a două zile – 21 şi 22 mai, întrucât cu acelaşi prilej va fi marcată şi Ziua Muzeului, instituţia împlinind 65 de ani de la înfiinţare.
„Anul acesta vom centra evenimentele pe vârsta noastră. Am reluat o parte din activităţile de succes de anul trecut şi am gândit altele noi, pentru a creşte gradul de atractivitate al manifestării”, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Corina Bejinariu, directorul MJIA Zalău, menţionând că până vineri, manifestarea va fi promovată către comunitatea locală pe platoul de marmură, printr-o prezentare foto documentară a principalelor momente din viaţa muzeului. „Ideea a fost să reducem în memoria celor care ne cunosc ori de a-i familiariza pe cei ce nu ne cunosc cu ce s-a întâmplat de-a lungul timpului şi cum s-a schimbat instituţia noastră de-a lungul timpului”, a precizat oficialul Muzeului.
Lampioane lansate în noapte
Un moment special îl va reprezenta premierea lucrărilor elevilor de la Liceul de Artă „Ioan Sima”, lucrări executate pentru broşura de promovare a muzeului, intitulată „Poveştile muzeului” şi dedicată copiilor de vârstă şcolară mică.
Programul „Noapţii europene a muzeelor” va debuta sâmbătă, 21 mai, la ora 14, cu atelierul „Ne pregătim pentru Noaptea Muzeului”, în cadrul căruia copiii îşi vor confecţiona propriile lampioane, ce vor fi lansate după lăsarea serii.
Mai apoi, cei mici se vor putea echipa în barbari sau soldaţi romani, pentru a lua parte la antrenamente şi a învăţa tehnici de luptă. Nu vor fi neglijate nici activităţile casnice, în acest sens organizatorii pregătind atelierul „Micii bucătari şi reţetele bunicilor”, unde fiecare participant îşi va putea pregăti propriii biscuiţi, care vor fi mai apoi copţi sub ţest, în curtea instituţiei.
Corectează falsurile istoriei!
Mesajul evenimentului va fi sintetizat în cadrul unei expoziţii prin care vizitatorii vor fi invitaţi să corecteze falsurile istoriei. „Expoziţia <> va cuprinde nouă machete ce reconstituie diferite evenimente istorice, din diferite perioade istorice. În fiecare dintre respectivele machete există cel puţin un element care nu se potriveşte cu evenimentul şi cu perioada istorică reprodusă în machetă, publicul fiind provocat să le identifice”, a explicat Corina Bejinariu, cei mai ageri dintre micii vizitatori urmând să fie premiaţi cu replici ale pieselor noastre de patrimoniu.
Un alt concurs este programat la ora 20 şi este destinat elevilor de gimnaziu şi celor de liceu. Denumit „Fii ghid pentru o noapte la muzeu”, tinerii doritori sunt invitaţi să devină ghizi pentru publicul vizitator. Vor fi premiate cel mai documentat ghidaj, precum şi cea mai originală prezentare.
A doua zi a manifestării este va debuta la ora 14, cu un atelier etnografic, unde vor fi reproduse cusători după motivele de pe cămaşa tradiţională, pentru ca o oră mai târziu, copiii să se joace de-a arheologii şi să pornească în cautarea comorilor. O altă activitate programată o reprezintă concursul de tras cu arcul individual şi pe familii – „Urmaşii lui Wilhelm Tell ”, cei mai pricepuţi arcaşi urmând să fie premiaţi de către organizatori.