În Vinerea Mare, zălăuanii sunt invitaţi să ia parte la procesiunea „Drumul Crucii – Cu moartea pe moarte călcând”, un spectacol de stradă impresionant, pus în scenă de către 70 de actori voluntari de la Baia Mare. Evenimentul, organizat în premieră la Zalău, este posibil graţie implicării Casei Municipale de Cultură Zalău, a Asociaţiei „Viaţă şi culoare” din Baia Mare şi a Asociaţiei „Drumul Crucii” Baia Mare.
Procesiunea va începe la ora 15, din parcarea situată în spatele Primăriei Zalău, şi va continua pe bulevardul Mihai Viteazul, până la Ceas, urmând a se încheia pe platoul de marmură.
„Pe parcursul a două ore, ceremonialul va reda opririle pe care Iisus Hristos le-a făcut până la crucificare. În total vor fi 14 astfel de opriri, în care actorii amatori recrea atmosfera de acum 2.000 de ani, expunând într-o manieră artistică şi păstrând filonul istoric, drumul Mântuitorului pe Muntele Golgota şi crucificarea Lui. La fiecare oprire, organizatorii vor oferi publicului explicaţii despre momentul teatral”, ne-a declarat Gabriela Hossu, managerul Casei Municipale de Cultură Zalău.
Dramatizarea va fi realizată de un grup din care fac parte credincioși din mai multe confesiuni religioase, ca o încercare de a demonstra că în creștinism nu există granițe. Personajele istorice: Iisus Hristos, soldații romani, Pilat din Pont, Baraba, Maria, mama lui Iisus, mironosițele și celelalte personaje vor purta costume de epocă.
„Paştele înseamnă mai mult decât a te aşeza la masă”
„Drumul Crucii” se află la cea de-a 12-a ediţie şi îl are ca iniţiator pe artistul ceramist Daniel Leş, în Săptămâna Patimilor fiind programate reprezentanţii în opt localităţi: Alexandria, Giurgiu, Focşani, Bacău, Iaşi, Gherla, Dej şi Zalău. „Este pentru prima dată când la Zalău are loc o astfel de manifestare. Suntem foarte curioşi să aflăm reacţia publicului când va asista la acest spectacol de stradă”, a mai spus Hossu. În funcţie de reacţia publicului, reprezentanţii Casei Municipale vor decide dacă ceremonialul va fi organizat şi în anii ce urmează.
Potrivit sursei citate, reprezentanţia simbolică urmăreşte să reamintească oamenilor că „Paştele înseamnă mai mult decât a te aşeza la masă. Evenimentul are rolul de a-i scoate pe români din graba cotidianului, a pregătirilor pentru masa de Paşte şi de a le aminti că Paştele este sărbătoarea Învierii lui Iisus”.
Evenimentul are rolul de a-i scoate pe români din graba cotidianului, a pregătirilor pentru masa de Paşte, şi de a le aminti că Paştele este sărbătoarea Învierii lui Iisus.
Procesiunea „Drumul Crucii” este organizată anual, în Vinerea Mare, şi la Ierusalim, cu participarea a mii de pelerini veniţi din toate colţurile lumii.