În vederea depunerii pentru finanţare a proiectului de restaurare a Castelului Beldy din Jibou, consilierii judeţeni vor supune votului, în şedinţa de vineri, devizul general şi principalii indicatori tehnico-economici pentru realizarea acestei investiţii. Un demers similar s-a derulat în toamna anului trecut, însă votul aleşilor este din nou necesar, ca urmare a donaţiei făcute de către Primăria Jibou, prin care Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj i-a fost cedat, în aceeaşi zonă, un teren de 5.776 de metri pătraţi, precum şi drumul de acces la castel. „În aceste condiţii, a fost nevoie de refacerea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii”, au precizat oficialii administraţiei judeţene.
CJ Sălaj intenţionează să redea Ansamblul Beldy circuitului turistic, prin transformarea lui într-un centru de evenimente. Acest lucru nu poate fi posibil fără o serie de intervenţii, pe care autorităţile speră să le execute din fonduri europene. În acest sens, instituţia va depune un proiect în cadrul POR 2014-2020, în valoare totală de peste 20 milioane de lei.
Lucrările prevăzute vizează repararea clădirilor principale şi eliminarea igrasiei din subsol, restaurarea spaţiilor interioare, amenajarea unei săli de evenimente şi a unor spaţii de expoziţie, reabilitarea acoperişului tip şarpantă, restaurarea plasticii faţadelor, restaurarea monumentului din bibliotecă, dotarea cu mobilier pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural, dotări interioare cuprinzând înlocuirea intregului sistem de instalaţii termice, sanitare şi electrice, amenajarea unui punct de informare, restaurarea parcului monument istoric, în spiritul epocii respective, lucrări şi dotări pentru asigurarea iluminatului ambiental şi arhitectural, dar şi reabilitarea aleilor pietonale.
După finalizarea acestor investiţii, care se estimează că se vor întinde pe durata a 16 luni, în cadrul ansamblului de la Jibou se vor putea desfăşura diverse activităţi cultural-artistice. „Prin realizarea acestui proiect, se va restaura şi consolida un obiectiv de patrimoniu de o valoare naţională, reuşind în acest mod să ne păstrăm identitatea culturală şi, în acelaşi timp, să o promovăm pe plan naţional şi internaţional”, susţine Tiberiu Marc, şeful administraţiei judeţene.
Aflat pe lista monumentelor istorice, Castelul Beldy a fost construit în stil neorenascentist la începutul secolului al XX-lea, cu ocazia căsătoriei lui Kalman Beldy cu Palma Wesselenyi, pe un teren donat de tatăl miresei. Imobilul a fost naţionalizat în 1948, după care aici a funcţionat un azil de bătrâni şi, mai apoi, un centru de reabilitare neuropsihiatrică. A fost retrocedat urmaşilor familiei Beldy, care au vândut proprietatea în 2009 către CJ Sălaj. În prezent, castelul este nefuncţional.