Curăţenia de primăvară ajunge şi în gări astfel încât mizeria, atât de familiară călătorilor şi prezentă tot prin grija unora dintre ei, ar putea dispărea, măcar pentru o vreme,din staţiile CFR.
Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA a anunţat că derulează în această perioadă un program de curăţenie şi igienizare a clădirilor, terenurilor şi a liniilor de cale ferată din mai multe zone, inclusiv în Sălaj. „Angajaţii companiei desfăşoară individual sau în echipe o campanie de curăţenie în zone feroviare, campanie care implică acţiuni de strângere a gunoaielor din gări, halte, spaţii publice, colectarea şi depozitarea deşeurilor aruncate în zonele de protecţie şi de siguranţă a căii ferate, pe linii sau pe terenurile din vecinătatea căii ferate, precum şi acţiuni de înfrumuseţare a clădirilor tehnologice, în care îşi desfăşoară activitatea personalul feroviar.
Situaţia deşeurilor aruncate de cetăţeni la întâmplare pe calea ferată sau în zonele din apropierea gărilor a devenit, din păcate, un fenomen cu care ne confruntăm în fiecare zi. CFR SA face eforturi continue de menţinere a unei căi ferate curate atât prin programele curente de salubrizare a unităţilor feroviare, cât şi prin mobilizarea şi implicarea salariaţilor în campanii periodice de curăţenie. În fiecare an, în cadrul acestor acţiuni colectăm de pe calea ferată zeci de tone de deşeuri şi de fiecare dată sperăm ca situaţia să nu se mai repete”, se arată într-o informare a celor de la CFR. Radu Boian, şeful Staţiei CFR Jibou, ne-a declarat că acţiunea începută miercuri se desfăşoară la nivelul întregii societăţi CFR Călători şi va dura atât cât va fi necesar.
“Sunt angrenaţi toţi angajaţii staţiei, nimeni nu face excepţie, indiferent de funcţia pe care o are. Sunt vizate toate spaţiile pe care le include staţia CFR- peroane, spaţii verzi, incinte, locuri de aşteptare dar şi liniile de cale ferată, clădirile dar şi vagoanele de călători care intră şi ele în curăţenia de primăvară, cu activităţi suplimentare celor care se desfăşoară în mod normal în fiecare zi, în vagoane”, a spus Radu Boian. Şi staţia CFR Zalău participă la această acţiune fiind o obligaţie a fiecărei staţii indiferent de mărimea acesteia sau de fluxul de călători existent. Mizeria din gări este un neajuns cu care ne confruntăm aproape de fiecare dată când dorim să efectuăm o călătorie cu trenul.
Nici vagoanele de călători nu sunt scutite de consecinţele lipsei de bun-simţ a unor călători, toaletele insalubre, ambalajele aruncate pe jos şi praful din cuşete sau compartimente fiind un tablou cu care suntem obişnuiţi de zeci de ani pe traseele de cale ferată care străbat România.