Andreea Vilcovschi&Olivian Vadan
Aşteptată cu sufletul la gură atât de susţinătorii, cât şi de adversarii lui Radu Căpîlnaşiu, pronunţarea în procesul pe care primarul îl are cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a primit o nouă amânare. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţiei şi Justiţie au decis, joi, să amâne din nou pronunţarea, de data aceasta până în 26 aprilie. Adică tocmai pentru ultima zi în care pot fi depuse candidaturile pentru alegerile locale.
Căpîlnaşiu are acum, două soluţii: să-şi depună candidatura şi să fie suspendat ulterior din funcţie dacă va câştiga competiţia electorală şi va fi găsit incompatibil sau să susţină un alt candidat liberal pentru Primăria Zalău. Contactat, primarul ne-a declarat că se va lua o decizie, zilele ce urmează, în cadrul unei ședințe a Biroului Permanent Județean a PNL Sălaj. În cazul în care Valeriu Crișan și Radu Căpîlnașiu ies din ecuația electorală, surse din cadrul PNL ne confirmă că viceprimarul Claudiu Bârsan ar fi o variantă de rezervă pentru a candida la fotoliul de primar.
Reamintim că, în noiembrie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa într-un comunicat de presă că primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 mai 2010-1 august 2013, precum şi în perioada 26 iulie 2010-noiembrie 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de primar al Zalăului şi calitatea de reprezentant al municipiului Zalău în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor SC E-Star Distriterm SRL, precum şi în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor SC Citadin Zalău SRL. „Astfel, acesta a încălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local”, precizau oficialii ANI.
În replică la constatările Agenţiei, edilul a precizat că nu face parte din AGA a Citadin Zalău şi a pus totul pe seama unor „date greşite ale Oficiului Registrului Comerţului Sălaj” care „au fost preluate de ANI fără să le fi fost verificată acurateţea”. Radu Căpîlnaşiu a mai spus că „în calitate de primar am fost împuternicit de Consiliul Local al municipiului Zalău să semnez actele de înfiinţare a societăţii (Citadin – n.red.), iar de Adunarea generală a Acţionarilor SC Citadin Zalău am fost împuternicit să semnez contractul de manager”.
În ceea ce priveşte starea de incompatibilitate cu calitatea de membru în AGA la E-Star, primarul susţinea că este „o informaţie incorectă”. „Există două legi – Legea 161/2003 şi 15/1990; una stabileşte situaţiile de incompatibilitate cu calitatea de membru în CA al societăţilor comerciale şi de membru în AGA, iar cealaltă defineşte societăţile comerciale de interes local, care au ca şi acţionar unitatea administrativ-teritorială. Prin statut, acţionariatul şi conducerea societăţii despre care vorbim sunt asigurate de firma maghiară”, a spus edilul zălăuan, adăugând că este vorba despre o funcţie neremunerată.
Ca urmare, Radu Căpîlnaşiu a contestat la Tribunalul Sălaj raportul ANI, „pentru ca situaţia să fie clarificată în condiţiile legislaţiei în vigoare”. Instanţa şi-a declinat competenţa în soluţionarea cauzei în favoarea Curţii de Apel, care a respins, mai apoi, contestaţia. Edilul nu s-a oprit aici, aşa că a făcut recurs la decizia magistraţilor clujeni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Soluţia instanţei supreme, aşteptată pentru data de 31 martie, a fost amânată, însă, cu două săptămâni, mai exact până în 14 aprilie.
S-au prins astia ca Crisan a facut blat cu Ciunt si Marc!
Intrebarea e : A luat bani in calitate de membru CA?
E simplu…
Pe urma hai cu promisiuni electorale