Mai multe cadre medicale din spitalele sălăjene sau fost implicate, în cursul anului trecut, în accidente prin expunere la sânge, după ce s-au înţepat din greşeală cu ace de seringi folosite ori s-au tăiat cu intrumentente medicale utilizate.
O statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj arată că în 2015, în două din cele şase spitale judeţene au fost înregistrate 31 de accidente prin expunere la sânge. Este vorba despre 28 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi trei de la Spitalul Orăşenesc „Prof. dr. Ioan Puşcaş” Şimleu Silvaniei, care, din neatenţie, s-au înţepat cu ace de la seringi folosite ori s-au tăiat în timp ce manipulau diverse instrumente medicale utilizate. Accidentele s-au produs în secţiile Interne, Chirurgie, Neurologie, Terapie Intensivă şi chiar Boli Infecţioase, ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj, care a dat asigurări că „din fericire, niciuna dintre persoanele implicate nu a contactat vreo boală”.
Potrivit sursei citate, evenimente de acest fel pot avea loc în momentul când asistentul medical recoltează sânge unui pacient, când face o injecţie bolnavului ori la sterilizarea instrumentelor medicale. Riscurile la care se expun în astfel de cazuri nu sunt deloc de neglijat, spune Ligia Marincaş: „În fiecare unitate spitalicească există o procedură de intervenţie în cazul accidentelor prin expunere la sânge. În situaţiile de acest fel, persoanei în cauză i se recoltează sânge şi este monitorizată serologic pentru a identifica o eventuală infecţie cu virusul hepatitei B, al hepatitei C ori HIV”.