Luna august a acestui an va aduce majorări salariale în rândul bugetarilor, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă al Guvernului, care arată că cel mai mic salariu va fi de 1.250 de lei pentru funcţionarii cu studii medii şi generale, iar cel mai mare va ajunge la 15.000 de lei pentru cel care deţine cea mai înaltă funcţie în stat.
Potrivit proiectului de act normativ, venitul personalului plătit din fonduri publice salariul este alcătuit din salariul de bază corespunzător funcţiei, solda de funcţie sau salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare, indemnizaţiile lunare precum şi compensaţii, indemnizaţii, sporuri, majorări, prime şi premii în funcţie de categoria de muncă. Conform proiectului de OUG, ce ar urma să intre în vigoare din 1 august 2016, prevede că preşedintele României va avea un salariu lunar brut de 15.000 de lei. Peste 13.700 de lei vor fi încasaţi ca venit lunar de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, dar şi de se arată în proiectul de act normativ. Miniştrii şi consilierii prezidenţiali vor avea un venit lunar brut de 12.124 de lei, se arată în document, iar senatorii şi deputaţii vor fi plătiţi cu 10.150 de lei.
Patriarhul şi Prim- ministrul muncesc pe aceiaşi bani
Patriarhul României va avea o indemnizaţie lunară de 13.700 lei, egală cu cea a şefului Executivului. Un arhiepiscop major sau un mitropolit va primi de la buget peste 12.000 se lei. Peste 17.000 de clerici vor intra în noile grille de salarizare, începând din 1 august.
Salariile în învăţământ, în special în cel superior, vor fi mai mici decât cele prezentate în exemplele de mai sus însă destul de mari comparative cu situaţia în care aceşti salariaţi se găsesc în prezent. Astfel, un profesor universitar va primi aproximativ 5.300 de lei, salariul de bază al unui rector va fi de de maximum 9.600 de lei, iar un decan va primi 8.300 de lei. Un şef de catedră va câştiga aproape 8.000 de lei.
În învățământul preuniversitar veştile nu sunt spectaculoase. Salariul unui profesor va fi cuprins între 1.700 şi 3.400 de lei, un învățător ori educator cu studii de nivel liceal şi gradul didactic I va porni de la un salariul de bază de 1.300 de lei şi va putea ajunge la în jurul sumei de 1.900 de lei, în timp ce pentru debutanţi salariul va fi între 1.200 și 1.500 de lei. În sănătate, Guvernul a stabilit că un medic primar va avea un salariu de bază între 3.400 şi 4.300 de lei.
Medicină, Justiţie, administraţii judeţene şi locale
Un specialist în medicină legală va putea câştiga aproape 8.000 lei. O asistentă va avea un salariu de bază de aproape 1.900 lei. Un medic rezident va porni de la un salariu de bază de 1.470 lei, dar în funcţie de vechime, gradaţie și specialitate poate ajunge la 5.000 de lei. Un manager general de spital va câștiga 6.400 de lei. Dacă Justiţia se prezenta onorabil la acest capitol până acum, veştile se duc înspre foarte bine începând din această vară. Un judecător sau procuror, cu peste 20 ani vechime şi gradaţie maximă, vor avea o indemnizaţie lunară de până la 8.600 de lei. Un judecător sau procuror stagiar vor avea indemnizaţia lunară de maximum 5.700 de lei. Edilii comunelor, oraşelor şi municipiilor beneficiază şi ei de creşteri salariale. Primarul general al Capitalei va fi plătit cu 12.000 de lei, în timp ce salariul unui primar va porni de la 3.200 lei şi va ajunge la 6.000 de lei. Preşedintele de consiliu judeţean va fi salarizat cu până la 8.800 de lei, salariile acestora fiind stabilite în funcţie de numărul de locuitori ai din judeţ. După 1 august 2016, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice împreună cu Ministerul Finanţelor Publice vor elabora normele de aplicare a OUG, care vor fi publicate în Monitorul Oficial. Ordonanţa se va aplica până la intrarea în vigoare a unui nou act normativ privind salarizarea personalului din instituţiile publice însă acest lucru, spun specialiştii, nu se va întâmpla cel puţin până în vara anului viitor.