Unităţi de învăţământ, instituţii publice, societăți comerciale şi, bineînţeles, cetăţenii Zalăului care au dorit să se alăture în acţiunea „Luna curăţeniei” au făcut ca municipiul să arate mai bine, mai îngrijit, aşa cum ar trebui să arate de fapt în toate cele douăsprezece luni ale anului. Peste 850 de elevi din 14 unităţi de învăţământ au adunat de pe străzile, din cartierele şi parcurile Zalăului, peste 3,5 tone deşeuri. Alături de elevi au fost şi 18 societăţi comerciale (deşi numărul acestora ar fi trebuit să fie mult mai mare), dar şi instituţii publice care au înţeles că aspectul şi curăţenia Zalăului lasă de multe ori de dorit. SC Citadin s-a luptat cu neglijenţa şi nesimţirea care nu dispar în veci din oraş, adunând peste zece tone de gunoaie din locurile în care ar trebui să vedem doar iarbă, straturi de flori sau spaţii pietonale ori de relaxare curate.
Curăţenia este cartea de vizită a unui oraş
Fiecare unitate de învăţământ a “cules” gunoaiele şi obiectele aruncate sau abandonate din jurul şcolilor şi liceelor. O activitate ce trebuie, desigur, salutată însă dacă e să vorbim de un gest salutar, menit să salveze oraşul de sub asediul gunoaielor, ar trebui ca aceste acţiuni să se desfăşoare săptămânal, pentru că, din păcate, gunoaiele nu ne împresoară doar în preajma “lunii curăţeniei” ci aproape mereu. S-au organizat acţiuni de ecologizare şi salubrizare a spaţiilor verzi, de curăţare a malurilor Văii Meseş şi defrişasre a zonelor cu vegetaţie uscată. S-au executat lucrări în locurile de joacă pentru copii inclusiv Parc „Pădurea Brădet”, un loc iubit de zălăuani şi care, odată cu venirea anotimpului cald, va fi foarte frecventat. S-au efectuat lucrări de reparaţii şi întreţinere la mobilierul şi aparatele aflate în dotarea locurilor de joacă pentru copii din toate cartierele municipiului Zalău, s-au văruit arborii din zona spaţiilor de joacă, au fost montate panouri de informare a cetăţenilor, s-au gresat mecanismele aparatelor de joacă iar semafoarele şi semnele de circulaţie au fost curăţate.
Dacă altfel nu se poate, punem santinelă la containerele AVE
Poliţia Locală a pus şi ea umărul la treabă, controalele din jurul spaţiilor AVE de depozitoare a resturilor menajere au ajuns să fie literalmente supravegheate de poliţişti ziua şi noaptea, pentru a fi menţinute salubre. Poliţiştii acţionează în continuare şi pe străzi şi bulevarde pentru depistarea celor care aruncă resturile menajere pe jos sau folosesc coşurile de gunoi stradal pentru a depozita gunoiul provenit din locuinţe. Amenzile sunt mari, iar cei care au de gând să-i bată joc de efortul făcut de mulţi zălăuani şi de aspectul municipiului, trebuie să ştie că poliţia locală şi-a făcut un obicei zilnic în a sta la pândă pentru a-i depista şi sancţiona.
Cu tot efortul depus de cetăţeni, de autorităţi, de cei mici sau de către societăţile comerciale, deşi municipiul arată la acest final de lună a curăţeniei puţin mai bine, ar fi putut arăta cu mult mai bine. Şi asta pentru că ceea ce a fost făcut, ar trebui refăcut şi menţinut zi de zi, prin grija, bunul-simţ şi efortul fiecărui locuitor al municipiului, şi nu doar în 30 de zile din cele 365 câte sunt într-un an.
tonele de gunoaie sint dovada bunei administrari a orasului. politisti locali care se plimba doar pe trtuarele de pe bulevard, camerele video nefolositoare, citadinul care matura doar in intersectia de la primarie in fiecare dimineata la ora 7.30 sa-i vada sefu. restul orasului nu conteaza.
Sunt unul dintre amendatii in urma acestei actiuni. Mi-am cumparat mobila si ambalejele am vrut sa le arunc la gunoi, in pubela pentru colectare hartii si cartoane, unde printr-un orificiu de de 30 de cm trebuia sa introduc ditamai cartoanele.Normal ca le-am lasat langa container. La fel ca si mine mai sunt multi alti cetateni care au procedat astfel. Nici in containerul de gunoi nu am putut sa le arunc ca nu incapeau pe usita destinata aruncarii gunoiului. Ba mai mult sunt oameni in varsta care si-au scapat galetile in pubela si nu le mai pot recupera ca nu au acces din cauza gardului. Nu amenzile si gardurile sunt solutia unui oras curat ci modul in care isi face datoria firma de salubritate. Acestia ar trebui sa stranga gunoaiele doar noaptea intre orele 0 si 6 dimineata si numai in mod exceptional ziua. Dimineata rascolitorii de gunoaie nu ar mai avea ce rascoli, iar noi ne-am putea duce linistiti la scoala si servici fara sa fim blocati in trafic de masinile lor de salubrizare. De ce sa facem noi din bani publici garduri si sa pazim gunoaie! E aberant!