Reprezentanţii Primăriei Crişeni au trecut joi prin momente deosebit de neplăcute. La primele ore ale dimineţii, executorul judecătoresc, împreună cu reprezentanţii unei firme de construcţii, au bătut la uşa biroului viceprimarului Vasile Bogdan. În mai puţin de o oră, din curtea Primăriei au luat calea executării silite un microbuz de transport nou-nouţ, un autoturism Dacia Logan nou şi o autoutilitară, toate aceste bunuri mergând în curtea SC Clio SRL care aşteaptă de cinci ani să primească de la Primăria Crişeni şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj (IŞJS) 360.000 de lei – bani datoraţi în urma unor lucrări efectuate şi rămase neachitate. De asemenea, s-a mai pus sechestru asigurator şi pe alte bunuri mobile.
Bunurile ridicate au fost duse la sediul firmei care a intentat procesul, urmând ca peste 15 zile, în cazul în care datoria nu va fi achitată, bunurile să fie vândute. Procesul, finalizat în octombrie anul trecut printr-o hotărâre definitivă şi executorie, a ajuns în ultima fază a executării silite, ridicarea bunurilor şi sechestrul pe restul bunurilor până la completarea, ca valoare, a sumei datorate. În fapt, SC Clio SRL a acţionat în instanţă Unitatea Administrativ Teritorială – Consiliul Local Crişeni şi Inspectoratul Judeţean Şcolar, solicitând obligarea celor două instituţii la plata sumei de 357.964,5 lei reprezentând contravaloarea unor lucrări suplimentare efectuate la Şcoala Gimnazială “Vasile Breban” din Crişeni, precum şi obligarea acestora la plata cheltuielilor de judecată. SC Clio a încheiat, în aprilie 2008, în calitate de executant, un contract cu Primăria din Crişeni pentru executarea unor lucrări la cele două corpuri ale şcolii. Suma prevăzută în contract era 867.094,56 lei inclusiv TVA. Aceste lucrări reprezentau doar o parte din cele pe care Primăria intenţiona să le facă, respectiv tâmplăria termopan şi acoperiş, inclusiv montaj la corpul nou al clădirii.
Pentru buna funcţionare a unităţii de învăţământ, Primăria a mai solicitat efectuarea unor lucrări suplimentare, de această dată la corpul vechi şi corpul de legătură, toate estimate la 357.954 de lei, lucrări pe care Primăria le recunoaşte însă nu le-a plătit, motivând în instanţă prin faptul că Inspectoratul Şcolar avea obligaţia să achite acest supliment de lucrări. După nenumărate recursuri, apeluri şi termene de judecată, Curtea de Apel Cluj a pronunţat, în 20 octombrie 2015 sentinţa definitivă: “Admite cererea de chemare în judecată şi în consecinţă obligă pârâţii Comuna Crişeni, Consiliul Local Crişeni şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj la plata sumei de 357.964,5 lei. Respinge apelul declarat de IŞJS împotriva aceleiaşi sentinţe. Obligă intimaţii să plătească apelantei SC Clio SRL suma de 7.563,64 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în apel. Decizia este definitivă şi executorie”.
Primăria Crişeni, lăsată de Inspectorat să se descurce singură
Consilierul juridic Sebastian Deac, cel care a preluat cazul după ultimele sentinţe şi a apărat Primăria Crişeni în instanţă, ne-a declarat faptul că, înainte de toate, Primăria este bine intenţionată şi doreşte să soluţioneze această situaţie cât mai repede posibil. “Primăria a provizionat deja, printr-o Hotărâre de CL dată în februarie, această sumă, urmând ca o nouă hotărâre să aprobe virarea efectivă a banilor. Această sumă provine de fapt dintr-un supliment de lucrări. Prima parte a lucrărilor care a cuprins extinderea spaţiului şcolii a fost finanţată şi achitată către prestator din bani guvernamentali prin Inspectoratul Şcolar, şcoala neavând contabilitate proprie şi nici diriginte de şantier, astfel încât aceste lucruri inclusiv finanţarea au fost preluate de Inspectorat.
La finalul lucrărilor, dirigintele de şantier angajat de Inspectorat – a considerat că mai sunt necesare şi alte lucrări la corpul vechi, le-a dispus iar acestea au fost efectuate de societatea prestatoare finanţarea lucrărilor care au urmat a rămas în aer. Primăria Crişeni a avertizat că nu mai sunt bani pentru plata acestor lucrări, însă Inspectoratul nu s-a opus efectuării lor, din moment ce dirigintele angajat a dispus efectuarea acestora. Când a fost vorba de plată, bineînţeles că Inspectoratul a ridicat din umeri, întrucât Guvernul nu a mai finanţat această parte de lucrări, lăsând pe Primărie întreaga povară a datoriei. Noi suntem bine intenţionaţi, Primăria, ca beneficiar şi Inspectoratul Şcolar, ca finanţator – vorbim totuşi de o instituţie a statului – avem responsabilităţi egale. Primăria a fost conştientă de faptul că această datorie va trebui în final achitată, fapt pentru care banii sunt deja puşi deoparte, însă trebuie să epuizăm toate căile legale pe care le mai avem la dispoziţie, respectiv să aşteptăm soluţionarea cererii de revizuire, precum şi contestaţia la executarea silită. Ca instituţie administrativă, nu putem scoate banii din buzunar de pe o zi pe alta şi suntem obligaţi prin lege să urmăm şi să epuizăm toţi paşii legali pe care îi avem la dispoziţie”, a mai spus consilierul juridic Sebastian Deac, reprezentantul Primăriei Crişeni în această cauză.
Unde-i lege, nu-i loc de tocmeală
Patronul firmei Clio, Florin Hodiş, spune că pe tot parcursul proceselor a avut cele mai bune intenţii, dar şi o răbdare de fier. “Am înţeles situaţia ambelor instituţii, precum şi faptul că doar pentru o parte din lucrări Inspectoratul a avut bani de la Guvern. Este o încurcătură care s-a acutizat în timp, între cele două instituţii, iar pe mine, ca prestator, sincer nici nu trebuie să mă intereseze aceste aspecte, este strict problema lor. Noi trebuie să ne recuperăm banii pentru ceea ce am lucrat, conform contractului, a trecut atâta timp! Beneficiar este Consiliul Local, dar nu cred că Inspectoratul poate să întoarcă spatele şi să spună că nu îl interesează, la mijloc fiind vorba despre o şcoală, o unitate subordonată Ministerului Educaţiei, nu?! Aşa că felul în care vor înţelege să împartă datoria cu Inspectoratul, nu mă mai priveşte. Noi am încercat timp de cinci ani să ne recuperăm aceşti bani şi nu am reuşit. Chiar şi acum, pe final, suntem dispuşi să nu transformăm totul într-un scandal şi să ajungem la o înţelegere care să ne ofere garanţia că în cel mai scurt timp ne vom putea recupera datoria. Este neplăcut pentru toţi, dar aceasta este situaţia, am făcut tot ce a fost legal dar şi omeneşte posibil ca lucrurile să se termine cu bine şi sper ca, până la urmă, acesta să fie şi rezultatul final”, a spus Florin Hodiş.
Inspectoratul şcolar spune că a plătit doar ce a “comandat”
Inspectorul general Maria Pop ne-a declarat că Inspectoratul nu ar fi trebuit să facă parte din acest proces. “Clădirile nu sunt ale noastre, ele aparţin Primăriei Crişeni. Noi am sprijinit, prin bani de la Guvern, executarea lucrărilor pentru care am ştiut că putem să facem acest lucru. Mai departe, deciziile nu ne-au mai aparţinut şi partea a doua a lucrărilor nu a mai intrat în responsabilitatea noastră de plată. Am făcut demersuri să ieşim din acest proces şi, deşi iniţial am fost scoşi, acum am fost introduşi din nou în cauză. Încă nu este totul finalizat, mai există nişte termene în dosar şi trebuie ca instanţa să dispună asupra unor cereri depuse. În momentul în care totul se va termina, vom vedea ce este de făcut însă, repet, consider că Inspectoratului nu-i poate fi imputată plata pentru lucrările suplimentare făcute ulterior”, a spus inspectorul general şcolar Maria Pop.
Până la urmă, răspunderea pentru plata acestei sume este aşa cum a dispus Curtea de Apel Cluj, în solidar, deci revine în mod egal atât Primăriei Crişeni, cât şi Inspectoratului Şcolar Sălaj. Astfel că, cel mai probabil, cele două instituţii vor ajunge în final şi ele în sala de judecată, într-un dosar nou, în cazul în care nu vor reuşi să ajungă la o înţelegere care să conducă la împărţirea datoriei.
de ce nu ai luat trctorul si remorca, nu-ti trebuie?
cate lucrari ai castigat cinstit in criseni d-ul Hodis?
lai facut praf pe fostul tau coleg Bogdan-viceprimar criseni , oare poti dormi linistit noaptea?
cum ai facut lucrari in plus fara contract,cine ti-a promis plata sa ti le platesaca, tu patron mare nu ai luat masuri asiguratorii????????????
AI dat lovitura secolului-HODIS- pe cine ai vrut sa inveti minte, ca si inspectoratul scolar are masini, ale lor nu le iei acasa la tine?????????????
cei de la primarie cu ce sa se deplaseze cu a celor de la inspectorat??????? pe cine ai inteles????? BANIIIIIIIIIIIIIIIIII conteazaAAAAAAAAAA la dumneata, sa ai atat sa nu poti dormi noaptea de grija lor, ca pe muncitori ii platest cu atat cat sa nu moare de foame
omule, calmeaza-te, te-a lovit strechea? Omul are contracte, nu stii sa citesti? crezi ca o instanta de la curtea de apel da decizii definitive in astfel de cazuri fara sa stabileasca cu claritate vinovatia si cine trebuie sa plateasca? Dirigintele de santier era angajat de inspectorat, ei au comandat lucrarile suplimentare iar suma e neplatita de cinci ani, e chiar atat de greu sa intelegi firul povestii? Doamne fereste…
Lejea-i leje! Clar? Si vezi ca intri in spam cu patru commuri unu dupa altul
vau d pl lor se bat si furi cu firma in oua
Hai sa fim seriosi cladirea din curtea primariei e facut tot de Hodis, daca nu s-a platit lucrarea la scoala de ce s-a apucat de cealalta lucrare? Crama lui Maior de la Trei Brazi tot de Clio construit. Tare miroase a şpaga mai ales ca primaria nu s-a aparat.