După ce Curtea de Apel Cluj şi, mai apoi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au „dat de pământ” cu munca procurorilor DIICOT Sălaj în dosarul de corupţie în care sunt implicaţi afaceriştii Ioan Galiş şi Ioan Huluban, a venit rândul judecătorilor sălăjeni să dea o „lovitură sub centură” acuzatorilor. De această dată este vorba despre un alt dosar, şi anume cel de evaziune fiscală în care sunt implicaţi aceiaşi oameni de afaceri, trimişi în judecată de către DIICOT Sălaj în 2015. Dosarul s-a aflat în faza procesuală de cameră preliminară.
Magistraţii Tribunalului Sălaj au constatat, joi, 7 aprilie, neregularitatea rechizitoriului emis de către procurorii DIICOT Sălaj, în dosarul oamenilor de afaceri Ioan Huluban şi Ioan Galiş, trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, invocând o serie de deficienţe. Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii instanţei, acuzatorii au omis să descrie „elementele concrete de individualizare, de timp, loc, mijloace, scop”, nu au identificat activitatea infracţională concretă a fiecăruia dintre inculpaţi, modalitatea de participare, modul în care a contribuit efectiv fiecare inculpat la rezultatul socialmente negativ enunţat de procuror cu privire la infracţiunile de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală. De asemenea, susţine sursa citată, nu au fost descrise infracţiunile de spălare a banilor ori de aderare la un grup infracţional organizat într-un mod susceptibil de a produse consecinţe juridice, în accepţiunea elementelor constitutive ale infracţiunilor care fac obiectul sesizării instanţei.
O altă obiecţie vizează „nedescrierea încadrării juridice a faptelor”. Mai exact, nu sunt indicate elementele din care să rezulte că sunt întrunite toate condiţiile pentru trimiterea în judecată a inculpaţilor, există neconcordanţe între expunere şi dispozitiv, iar rechizitoriul nu s-a limitat la datele privitoare la fapta şi persoana pentru care s-a efectuat urmărirea penală.
Ca urmare, magistraţii Tribunalului Sălaj au dispus comunicarea încheierii către DIICOT Sălaj, „în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară, în termen de cinci zile, dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”. Decizia instanţei nu poate fi atacată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DIICOT Sălaj susţin că Ioan Huluban şi Ioan Galiş, membri ai unui grup infracţional organizat de criminalitate economico-financiară, în calitate de reprezentanţi ai firmelor Eurocard 2000 SRL şi Eurocard 2007 SRL, au înregistrat în perioada 2009-2010, achiziţii de motorină prin intermediul unui circuit evazionist, cu ajutorul inculpaţilor Viorel Ştiube, Nicolae Olah şi Stojka Francisc. În acest fel, aceştia ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 3,65 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Cei doi afacerişti sălăjeni au fost acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, iar ceilalţi trei, de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală. Al şaselea inculpat din dosar, Cina Stănescu, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.