Condiţiile climatice din ultima perioadă au fost favorabile pentru apariţia şi evoluţia Gărgăriţei tulpinilor de rapiţă (Ceutorhinchus napi), care poate cauza pierderi importante la cultura de rapiţă. Adultul are corpul de 3,6 – 4 mm lungime, de culoare neagră cenuşie. Adulţii hibernanţi rod perforaţii marginale în limbul foliar şi vârful tulpinilor. Femelele depun ouăle în tulpină, acolo unde larvele provoacă daune importante, deoarece rod galerii în maduva tulpinilor, determinând deformarea şi răsucirea acestora. Plantele atacate ramifică abundent, stagnează în creştere şi nu formează silicve sau acestea sunt seci sau cu seminţe de slabă calitate.
Pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentelor pe parcelele în care au apărut adulţii, folosind unul din insecticide:
Decis Mega 50 EW – 0,150 l/ha;
Karate Zeon – 0,150 l/ha ;
Mavrik 2 F – 0,2 l/ha ;
Mospilan 20 SG – 0,2 kg/ha ;
Pyrinex 25 CS – 1,75 l/ha.
Perioada optimă pentru efectuarea tratamentului este la apariţia în masă a adulţilor.
Pentru agentul de dăunare avertizat, se va utiliza doar produse de protecţia plantelor (ppp) omologate de Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţia Plantelor, care sunt înregistrate în baza de date PEST – EXPERT, care poate fi accesată la adresa: http ://www.madr.ro, la secţiunea Fitosanitar – adresa web:https://aloe.anfdf.ro, utilizator – quest; parola – guest.
Citiţi şi respectaţi instrucţiunile şi informaţiile înscrise pe eticheta produselor de protecţia plantelor
Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător. Respectaţi cu stricteţe normele de lucru cu produsele de protecţie a plantelor, pe cele de securitate a muncii, de protecţie a albinelor şi a animalelor conform Ordinului comun (Ord. 45/1991 al MAA; 68/05.02.1992 Min. Mediului; 15b/3404/1991 al Dep. pentru Admin. Locală şi 127/1991 al ACA din România, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).
Coordonator Oficiul Fitosanitar Sălaj
ing. Aurel Iştoan