Cei peste 3.700 de elevi sălăjeni din clasele a XI-a şi a XII-a au început, luni, Simularea la Bacalaureat, cu proba la Limba şi Literatura Română. Notele obţinute nu vor fi trecute în catalog, ci vor fi evaluate individual la clasă, pentru o mai bună pregătire a elevilor la examenul ce va avea loc în vară.
Simularea a început la ora 9 şi va dura trei ore, timp în care liceenii din anii terminali vor avea de rezolvat trei subiecte.
La clasa a XII-a, profil real-tehnologic şi vocaţional, cele nouă cerinţe de la Subiectul I, au fost pe baza unui fragment din poezia „În seara asta”, scrisă de Adrian Maniu. La Subiectul II, au avut de compus un text argumentativ de 150-300 cuvinte despre rolul dezbaterilor publice în adoptarea unor legi, iar la Subiectul III, au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile construcţiei unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu sau G. Călinescu.
Elevii aparținând minorităților naționale, care au studiat în limba maternă, vor susţine pe 8 martie simularea la Limba și literatura maternă. Proba obligatorie a profilului este programată pe 9 martie și, exclusiv, pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului și specializării, în 10 martie.
Toate probele sunt scrise, rezultatele urmând să fie afișate pe 18 martie.
Potrivit ministerului, simulările au un dublu obiectiv: familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen de Bacalaureat, dar și optimizarea rezultatelor obținute de către elevii din învățământul preuniversitar la finalul studiilor liceale. „În vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral”, arată Ministerul Educaţiei.