Motto: „Muzica porneşte de la inimă şi se adresează inimilor”. (George Enescu)
Duminică, 6 martie 2016, Ansamblul „Meseşul” din Zalău îşi va sărbători 20 de ani de existenţă. A fost înfiinţat în primăvara anului 1996 din iniţiativa domnilor Ioan Iluţ şi Eugen Pânzar, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj, iar din octombrie 2010 Ansamblul „Meseşul” este parte a Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, condus de doamna Paula Taloş, sub directoratul domnului Daniel Săuca.
Ioan (Nelu) Iluţ s-a născut în ziua de 21 a lunii lui Cireşar 1944, în satul Tămăşeşti, comuna Băseşti, acum Ariniş (judeţul Maramureş). A absolvit clasele primare în satul natal, pe cele elementare (V-VII) în Ariniş, iar liceul în oraşul Cehu Silvaniei. De asemenea, a absolvit cursurile: Şcolii Populare de Artă din Baia Mare, Institutului de Muzică din Târgu Mureş şi Centrului Special de Perfecţionare a Cadrelor din Bucureşti, primind atestatul de „instructor muzical pentru casele de cultură”.
Până în anul 1968 a fost profesor de muzică la şcolile din: Bârsău de Sus (judeţul Satu Mare), Bicaz şi Someş-Uileac (ambele din Maramureş) şi instructor la: Uniunea de Cultură Fizică şi Sport (UCFS) şi Casa Orăşenească de Cultură (ambele din Cehu Silvaniei). În anii 1968-1969 a fost „instructor-organizator de turism” la Oficiul Naţional de Turism Sălaj, iar în perioada 1969-1976, a lucrat la Casa Orăşenească de Cultură Zalău, unde a înfiinţat Ansamblul Folcloric „Rapsodia Sălajului” (1970). Apoi, în cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău a dat viaţă Ansamblului Folcloric „Sălajul” (1979).
Nelu Iluţ a prins „gustul” muzicii din pruncie. Îşi aduce aminte de primele noţiuni, prin clasa întâi, primite de la vecinul familiei sale, Petrea lu’ Gheorghe a Măriii, când a început să cânte la fluier. A continuat cu clarinetul şi, din clasa a IX-a, a îmbrăţişat acordeonul (la propriu şi la figurat !), de care nu s-a mai despărţit niciodată, devenind a doua lui viaţă!
În complexa sa activitate, Ioan Iluţ a fost un practician capabil să se adapteze şi să facă faţă „cu brio” oricărei responsabilităţi, devenind membru al Uniunii Creatorilor şi Interpreţilor de Muzică din România. Până la urmă, ca bun culegător, prelucrător şi prezentator al cântecului, el a reuşit să pună o „amprentă” solidă în muzica populară sălăjeană, în folclorul popular românesc, timp în care, vorba lui George Enescu, melosul cântecelor sale pornea din inima sa spre inimile îndrăgiţilor spectatori. Dirijor inedit, cu acordeonul său fermecat, a impus un parcurs corect pe linia respectării tradiţiei coordonării orchestrale, ferm convins de faptul că prin spectacolele sale, înregistrate video şi audio, generaţiile viitoare de dirijori vor avea de învăţat. Autodidact şi cu un farmec aparte, dublat de un real profesionalism, Nelu Iluţ a ajuns un dirijor, pe cât de creativ, pe atât de inventiv, recunoscut la nivel judeţean, naţional şi internaţional. N-a avut o tentaţie orgolioasă – lecţie învăţată într-o viaţă închinată folclorului tradiţional – ştiind să lucreze cu instrumentiştii orchestrei sale, cu soliştii vocali şi cu dansatorii, în parteneriat cu coregraful Radu Mureşan (dansuri populare de pe văile: Agrijului, Sălajului, Someşului şi Barcăului, din Ţara Codrului şi a Maramureşului şi din zona Munţilor Meseş), într-o leală subordonare în spiritul actului de creaţie, înţeles de toţi. Astfel, el s-a îngemănat cu folclorul autentic, avându-l permanent în înima şi sufletul lui de bun român. Talentatul dirijor şi ansamblul său de suflet, Meseşul, au fost văzuţi şi aplaudaţi pe nenumărate scene artistice. A colaborat cu unii dintre cei mai renumiţi solişti de muzică populară, printre care se numără (în ordine alfabetică): Adriana Baciu-Bonţe, Lucreţia Bolba, Angela Buciu, Raluca Chiş, Lucreţia Ciobanu, Maria Ciobanu, Sorina Coste, Viorel Costin, Octavian Crai, Dumitru Fărcaş, Mihai Florea, Veronica Macarie, Nicolae Mureşan, Sava Negrean Brudaşcu, Gheorghe Palcu, Pavel Păuşan, Fraţii Petreuş, Elena Petruş, Ioan Pop, Vasile Pop, Elena Roizen, Nicolae Sabău, Dumitru Sopon, Valeria Suciu, Gheorghe Turda, Florica Ungur, Sofia Vicoveanca şi Lenuţa Zoicaş.
Până la pensionare (2010), Ioan Iluţ a fost prezent cu ansamblul „Meseşul” Zalău la nenumărate serbări şi festivaluri de folclor din ţară ( Voineasa, Câmpulung Muscel, Stăneşti-Gorj, Oradea, Fălticeni, Cluj-Napoca, Mediaş, Sibiu, Baia Mare, Cicârlău, Băiţa de sub Codru, Asuaju de Sus, Alba Iulia, Brad, Lunca Tecii-Mureş, Prislop, Oţeloaia, comuna Homorod – Satu Mare etc.) şi din străinătate (Albania, Franţa, Grecia, Italia, Macedonia, Olanda, Republica Moldova, Ungaria etc.). S-au realizat 17 albume muzicale discografice şi s-au făcut filmări la posturile de televiziune locale, regionale şi naţionale.
Pentru prodigioasa sa activitate artistică, dirijorul Ioan Iluţ a fost distins cu diferite premii, diplome de excelenţă şi de onoare, cu plachete comemorative, primite din partea instituţiilor de resort din Sălaj, din ţară şi din străinătate. La loc de cinste se află premiul „Oscar pentru Folclor” al Uniunii Internaţionale a Federaţiilor Grupurilor de Folclor (IGF), primit în anul 2010, la Celiabinsk (Rusia).
După pensionare, dorul de meleagurile natale l-a dus pe Ioan Iluţ la Tămăşeşti, la frumoasa sa vatră românească, dar revine cu plăcere la Zalău, de câte ori are ocazia. Ca „invitat de onoare” va fi prezent în sala mare de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău, la frumoasa sărbătoare aniversară a Ansamblului Folcloric „Meseşul” Zalău, unde, cu siguranţă, va retrăi momentele pline de „savoare” artistică de odinioară. Acum, însă, din postura de … spectator, urmârindu-şi colegii şi pe ceilalţi artişti, coordonaţi de noul dirijor, Dorel Ciobanu, şi de acelaşi coregraf, Radu Mureşan.
Mulţumiri şi felicitări, Maestre Ioan ILUŢ!
La mulţi ani, Ansamblul Folcloric „Meseşul” Zalău!
Prof. Marin ŞTEFAN