După ani în care centrele din subordinea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj au funcţionat cu personal subdimensionat, problema pare să îşi găsească rezolvare. Consilierii judeţeni au aprobat în ultima lor şedinţă un proiect de hotărâre ce prevede aprobarea organigramei şi a statului de funcţii ale Direcţiei, prin care numărul de posturi din instituţie este majorat cu 70. Cele mai multe, 19 la număr, vizează Centrul de Servicii Sociale Cehu Silvaniei, 13 vor fi create Complexul de Servicii Sociale Bădăcin, şi câte 10, la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handical Zalău, respectiv la Complexul de Servicii Comunitare Jibou. Potrivit hotărârii de Consiliu Judeţean Sălaj, la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Handicap Boghiş vor fi angajate nouă persoane, la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jibou, cinci, în timp ce în organigrama Complexului de Servicii Sociale Şimleu Silvaniei s-a îmbogăţit cu două posturi.
Singurele instituţii unde numărul de angajaţi va rămâne neschimbat sunt Centrul de Asistenţă Medico-Socială Ileanda şi Complexul de Servicii Sociale Zalău.
Conducerea DGASPC Sălaj îşi doreşte ca toate cele 70 de posturi să fie scoase la concurs în acest an, însă prioritare sunt 30 dintre acestea. „Mai întâi vom scoate la concurs urgenţele, respectiv aproximativ 30 de posturi de asistenţi medicali, psihologi şi asistenţi sociali”, a precizat Violeta Milaş, directorul DGASPC Sălaj. Acesta şi-a manifestat îngrijorarea că nu vor fi identificaţi suficienţi specialişte pentru a acoperi golurile din sistem: „Sper să găsim specialiştii de care avem nevoie. Va fi destul de dificil întrucât vorbim despre logopezi, psihopedagogi, kinetoterapeuţi, psihologi, posturi pentru care nivelul de salarizare este mai mic în instituţia noastră decât în alte părţi. În plus, nici numărul celor calificaţi în domeniu nu este foarte mare. Iar dacă luăm în calcul că nu sunt vizate doar slujbe din Zalău, ci şi din alte localităţi din judeţ, probabilitatea să găsim doritori sunt destul de mici. Avem experienţa anilor anteriori, când a trebuit să repetăm şi de trei ori un concurs pentru că nu se înscrisese nimeni.”, a precizat Milaş.
Aleşii sălăjeni au mai decis ca numărul de posturi pentru asistenţi maternali să scadă de la 130, la 110, în contextul în care de circa un an şi jumătate, DGASPC Sălaj nu reuşeste să găsească persoane interesate de practicarea acestei meserii.
Ca urmare, organigrama instituţiei va cuprinde 872 de posturi, faţă de cele 822 existente înainte de aprobarea hotărârii de CJ Sălaj. În prezent, doar 672 de posturi sunt ocupate.
Licenţierea instituţiei depinde şi de suplimentarea posturilor
Suplimentarea numărului de posturi din cadrul DGASPC Sălaj vine în contextul procesului de licenţiere a serviciilor asigurate de către instituţie, licenţă fără de care Direcţia nu poate funcţiona. „Ministerul Muncii, prin Inspecţia Socială, ne evaluează pentru a putea obţine licenţa de funcţionare, în condiţiile în care până acum am funcţionat doar în baza unei acreditări. Anul trecut am depus la Minister documentaţia necesară şi am primit o licenţă provizorie, cu valabilitate de un an. În prezent, reprezentanţii Ministerului Muncii derulează o evaluare proprie, iar una dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinim este să creştem numărul de posturi din sistem”, a mai spus directorul DGASPC Sălaj. Potrivit afirmaţiilor sale, nu ar fi exclus ca în viitorul apropiat, alocările de foduri de la Guvern către direcţiile de asistenţă socială din judeţe să se facă în funcţie de calitatea serviciilor alocate.
Nu se inghesuie nimeni pentru ca sunt cele mai mici salarii intre bugetari.Psihopedagog cu facultate si cu 20 de ani vechime ,care ingrijeste de 20 de copii are salariul minim pe economie.Ce pasiune sa mai pui in aceasta munca.Daca ar fi locuri de munca disponibile in Salaj nu ar mai sta nimeni pe acest salariu, intr-o munca cu multa raspundere pentru acesti copii cu nevoi speciale.